Advokat for Godhavndreng: Masser af sager om ødelagte menneskeskæbner på vej

Sidste punktum er langt fra sagt om forholdene på børnehjem i 60'erne, fortæller Bjørn Elmqvist.

- Der kommer en masse sager om ødelagte menneskeskæbner på Godhavn og på andre drenge- og pigehjem i Danmark, siger advokat Bjørn Elmqvist (© (c) DR)

Selv om den 69-årige Poul-Erik Andersen, der i 60'erne boede på drengehjemmet Godhavn, i dag har droppet at føre sin sag for Højesteret, er sidste skridt langt fra taget i jagten på give børnehjemsbørn oprejsning for vanrøgt og misbrug på landets børnehjem.

Det fortæller advokat Bjørn Elmqvist, der har repræsenteret Poul-Erik Andersen og en række tidligere børn fra Godhavn.

Mennesker, der i en årrække har forsøgt at få en undskyldning fra Socialministeriet, efter de blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg på drengehjemmet.

- Der kommer en masse sager om ødelagte menneskeskæbner på Godhavn og på andre drenge- og pigehjem i Danmark, siger Bjørn Elmqvist, der fortæller, at han er blevet kimet ned af mennesker fra hele landet, siden sagen om Godhavn kørte i byretten.

- Det har været løbende igennem sagen, og også i dag har jeg fået mange henvendelser fra tidligere beboere på drenge- og pigehjem, siger han.

Ændret lovgivning giver nye muligheder

Et bredt flertal i Folketinget besluttede i februar i år at ophæve forældelsesfristerne med tilbagevirkende virkning for erstatnings- og godtgørelseskrav i sager om myndighedssvigt, og det er hovedårsagen til, at der kan komme adskillige sager den kommende tid.

Det betyder helt konkret, at alle børnehjemsbørn kan lægge sag an mod staten uagtet, hvornår de blev udsat for overgreb.

Når telefonen ringer hos Bjørn Elmqvist, anbefaler han, at man kontakter Børns Vilkår. De har nemlig oprettet et sekretariat, som rådgiver tidligere børnehjemsbørn, der ønsker at lægge sag an mod staten.

Han håber, at det vil betyde, at de gør fælles front mod Socialministeriet, der ikke har ønsket at give en officiel undskyldning til de tidligere børn på Godhavn.

- Når man får samlet alle dem, der vil have deres sag rejst, så håber og tror jeg, at man kan komme i gang med en forhandling med Socialministeriet. Jeg håber, at ministeriet får øjnene op for, at de er nødt til at finde en mindelig ordning for alle de menneskeskæbner, der er kommet i klemme, siger Bjørn Elmqvist.

- Hvis ikke der kommer en mindelig ordning, så vil de kunne søge fri proces, og så vil der komme en række retssager, siger han.

FacebookTwitter