Advokat for hovedperson i Tibet-sag: Befaling må være kommet højt oppe fra

Torben Koch, advokat for ledende politiinspektør Mogens Lauridsen, siger, at befaling om at gribe ind over for Tibet-demonstranter må komme fra ”ministeriet eller et andet sted”.

Ifølge advokat Torben Koch kendte Mogens Lauridsen ikke til nogen operationsbefaling før september 2015.

I dag begynder de første forhør i Tibet-kommissionen. I alt 58 personer skal afgive forklaring om deres rolle i Tibet-sagen, hvor en række demonstranter blev forhindret i at vise tibetanske flag under kinesiske statsbesøg i 2012, 2013 og 2014.

En af hovedpersonerne er Mogens Lauridsen, der var ledende politiinspektør og operationsansvarlig under besøgene fra Kina.

Han har under sagens forløb løbende givet interviews til pressen, hvor han blandt andet fortalte, at politiet greb ind over for demonstranter for at beskytte dem mod kinesiske sikkerhedsfolk og ikke for at skærme den daværende kinesiske præsident for synet af tibetanske flag.

Det kom senere frem, at der lå en direkte ordre i politiet om at skærme den kinesiske præsident.

Mogens Lauridsens advokat, Torben Koch, siger forud for de første forhør i Tibet-sagen, at hans klient ikke kendte til operationsbefalingen, der viste, at man skulle fjerne demonstranter med tibetanske flag.

- Han ser det først, da sagen eksploderer i september 2015. Der kigger han på operationsbefalinger fra 2012, 2013 og 2014 og konstaterer, at det står der. Men det står et forkert sted, siger Torben Kock og afviser, at det var alment kendt i Københavns Politi, at der lå en sådan operationsbefaling.

Forstå Tibet-sagen på to minutter:

Torben Koch mener, at befalingsordren kommer fra 'højere oppe i systemet'.

- Min klint melder hus forbi, og siger, at befalingen må komme højere oppe i systemet, og der er også en reel mulighed for, at det kommer fra ministeriet eller et andet sted.

- Hvor højt oppe det er, kan jeg ikke sige noget om, siger Torben Koch.

I aften kan du her på dr.dk stille spørgsmål til en af de aktivister, der fik Tibet-sagen til at rulle. Anders Højmark er formand for Støttekomiteen for Tibet og sidder klar ved tasterne for at svare på dit spørgsmål fra kl. 18.30.