Advokat om gæld hos udlandsdanskere: Skat har intet gjort

Skat burde lave en liste over de største skyldnere og samarbejde med de respektive myndigheder, mener skatteadvokat Torben Bagge.

Mere end 75.000 udlandsdanskere skylder Skat penge, viser et dokument Jydske Vestkysten har fået indsigt i. Skatteadvokat Torben Bagge kalder sagen dybt bekymrende, og Venstres skatteordfører medgiver, at situationen er uholdbar. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Det er dybt bekymrende, at Skat kun i 19 tilfælde i år frem til september har kontaktet udenlandske myndigheder for at få hjælp til at inddrive gæld fra de mere end 75.000 udenlandsdanskere, der skylder den danske statskasse penge.

Det mener Torben Bagge, der er skatteadvokat hos TVC, efter at Jydske Vetskysten i går kunne fortælle, at antallet af danske skatteskyldnere bosat i udlandet er steget med 17.000 siden 2013.

- Skat har også på det her område siddet på hænderne og ikke gjort noget som helst. Kun i 19 ud af 75.000 af tilfældene har man forsøgt at tvangsinddrive gælden, og det er nærmest det samme som ikke at gøre noget, siger Torben Bagge til DR Nyheder.

I den aktindsigt, som Jydske Vestkysten har fået, fremgår det ikke, hvor meget de 75.000 udlandsdanskere i alt skylder. I 2008 var den samlede gæld på 5,5 milliarder - et tal, som Torben Bagge forventer, er en del højere nu.

- Det, der undrer mig, er, hvorfor man ikke laver en plan over de største skyldnere, og så laver en plan over, hvordan man får inddrevet pengene. Det har man helt åbenlyst ikke gjort, når man kun har sendt 19 anmodninger af sted i 2016, siger Torben Bagge.

Det er ikke lykkedes DR Nyheder at få en kommentar fra Skat, men i en skriftlig meddelelse til Ritzau siger Skats nye direktør for inddrivelse, Lizzi Krarup Jakobsen:

- Den påvirker både danskere i Danmark og i udlandet. Men vi har taget en taget en række initiativer for at løse problemerne, siger hun.

Venstre: Vi skal have genoprettet tilliden

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har ikke ønsket at kommentere stigningen af udenlandsdanskere, der skylder penge til den danske statskasse.

Partiets skatteordfører Louise Schack Elhom vil dog gerne kommentere sagen og siger til DR Nyheder, at hun bestemt ikke er tilfreds med den nuværende situation.

Hun forklarer, at problemerne skyldes, at Skats inddrivelsessytem, EFI, sidste år blev skrottet, og at man derfor ikke har været i stand til at inddrive gæld optimalt i 2016.

- Derfor har vi besluttet at omorganisere Skat og investere syv milliarder kroner. Vi vil lave et nyt system, der vil automatisere så meget som muligt og være langt mindre kompliceret. Der er ganske alvorlige problemer i Skat, og vi skal nu have genoprettet tilliden, siger skatteordføreren.

Skatteadvokat Torben Bagge køber dog ikke argumentet om, at skrotningen af EFI skal sætte Skats inddrivelse af gæld helt i stå. Han mener, at Skats manglende inddrivelse i 2016 i sidste ende vil koste den danske statskasse penge.

- Jeg forventer, at vi får inddrevet nogle af pengene. Men al forskning viser, at jo længere tid, der går, jo sværere er det at inddrive pengene, siger han.