Advokat om udviste børn: Deres rettigheder skal sikres i loven

FNs børnekonvention skal skrives ind i den danske lov, hvis vi skal undgå flere sager, som den om 7-årige Im.

Danmarks strenge regler på udlændingeområdet skal ændres til gavn for børnene, mener advokat Åge Kramp (Foto: Ulrich Schulz © DR)

Danmark har de strengeste regler i Europa, når det gælder udlændingesager, hvor børn er i centrum. Men selvom den nuværende regering har lempet lovgivningen en smule, så er det langt fra godt nok.

Det mener advokat Åge Kramp, der selv håndterer et halvt hundrede udvisningssager. Han støtter Red Barnets ønske om at få FNs Børnekonvention indskrevet i dansk lov.

- Børnekonventionen vil kunne hjælpe med at skabe kontinuitet og retssikkerhed på det her område, siger Åge Kramp og fortsætter:

- Det vil betyde, at domstolene skal tage stilling til børnekonventionen, når de afgør børnesager.

Børns rettigheder skal sikres

Sidste år blev de danske regler på området ændret, og hensyn til barnets tarv blev skrevet ind i lovteksten. Men ifølge Åge Kramp er det ikke godt nok.

Hvor barnets tarv sikrer, at man sørger for barnets interesser, så er Børnekonventionen bredere. Den omtales af og til som FNs børnegrundlov, fordi den sikrer basale rettigheder for børn, såsom udvikling, beskyttelse og medbestemmelse.

Sagen om den syv-årige Im, har sat fokus på udlændingereglerne. Im får nu lov til at vende tilbage til Danmark, fordi politikerne har vedtaget en særlov med tilbagevirkende kraft. Men selvom det er en lappeløsning i advokatens øjne, så er det stadig positivt.

- Det er lapperier, men det er også potentielt noget, der kan forbedres og gøres noget ved, siger Åge Kramp.

Bevågenhed kan gavne hundredevis af sager

Han understreger, at der er hundrevis af andre sager som Im-sagen, der er lige så velbegrundede. Sager som også kunne have nået mediernes søgelys.

Han håber, at der nu er sat fokus på, hvor vigtigt det er, at få Børnekonventionen indskrevet i loven.

- Hvis en konkret sag skaber opmærksomhed om en problemstilling, så gavner det jo også andre børn på det samme område. Så selvfølglig skal det have en positiv betydning at en sag bliver dækket mediemæssigt, siger Åge Kramp.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk