Advokater: Kommuner presser kvinder til abort

Flere ressourcesvage gravide oplever at blive presset til at få en abort af deres socialrådgiver i kommunen. Ekspert er forarget.

21-årige Simone Jørgensen er en af de kvinder, der er blevet rådet til at få foretaget en abort. (Foto: DR)

Flere ressourcesvage gravide oplever at blive presset til at få en abort af deres socialrådgiver i kommunen.

Det fortæller en række advokater, der har specialiseret sig i at hjælpe udsatte borgere. Men det er ikke lovligt, når socialrådgivere blander sig i spørgsmål om liv eller død, mener en ekspert på området.

Foretag abort - hvis du vil beholde datter

21-årige Simone Jørgensen er en af de kvinder, som har oplevet problematikken. Det skete, da hun blev gravid i september sidste år.

- Jeg får at vide af sagsbehandleren, at hvis jeg vil beholde min datter, som jeg har i forvejen, så skal jeg få foretaget en abort, siger Simone Jørgensen.

Flere advokater bekræfter i en rundspørge, DR Nyheder har lavet, at socialrådgivere motiverer unge kvinder som Simone Jørgensen til abort.

- Det sker hver anden måned, at jeg bliver ringet op, hvor det er situationen, fortæller advokat Lars Buurgaard Sørensen fra Brønderslev, og kalder den praksis i kommuner for grotesk.

Forarget over pres

Advokat Rasmus Hedegaard fra Aarhus er enig i kritikken. Han bliver hver måned ringet op om problematikken.

- Det der forarger mig er, at man nærmest med en trussel, der hedder, at hvis du ikke får foretaget en abort, så har jeg som socialrådgiver tænkt mig at få forvaltningen til at tvangsfjerne dit barn. Det hænger slet ikke sammen. Du må ikke sidde med sablen i den ene hånd og så samtidig skulle være en tryg base for vejledning for borgeren, siger Rasmus Hedegaard.

Lektor i socialret ved Aalborg Universitet Trine Schultz fortæller, at loven giver socialrådgivere ret til at gå ind og vejlede og oplyse om, hvilket scenarie, der tegner sig, hvis familien skal forøges.

- Men der fra er der jo langt til at gå ind og give nærmere rådgivning omkring abort. Den opgave ligger jo i et helt andet regi. Det er sundhedsmyndighederne, der kan rådgive om det, siger hun.

I orden at snakke om abort

Peter Brügge, der er socialrådgivernes leder i Simone Jørgensens tidligere kommune i Randers, har fået fremlagt Simone Jørgensens sag og advokaternes kritik. Han mener ikke, at kommunen har begået fejl.

- Jeg mener, det er i orden at snakke om abort. For abort er en mulighed. Dermed ikke sagt, at vi skal presse nogen eller overmotivere, men de skal have en forståelse af de konsekvenser, det kan få.