Advokater og læger: Tvivl om alder skal komme unge asylansøgere til gode

Det er umuligt at aldersbestemme et menneske helt præcist ud fra de muligheder, man har i dag. Derfor bør man tage udgangspunkt i den laveste skønnede alder, når man behandler asylsager, lyder det fra advokater og læger.

Uledsagede unge bliver betragtet som mere sårbare, og derfor bør man lade tvivlen komme dem til gode, mener advokater. (ARKIVFOTO) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Unge asylansøgere får undersøgt deres knogler, tænder og kropsbehåring, når myndighederne er i tvivl om deres alder, for netop deres alder kan stor betydning for deres ophold i Danmark.

Uledsagede unge bliver betragtet som mere sårbare end voksne og får derfor behandlet deres sager hurtigere, ligesom de bliver indlogeret i centre med særligt uddannet personale.

Derfor bør myndighederne i højere grad lade tvivlen komme asylansøgerne til gode, siger formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, advokat Jytte Lindgård.

- Der er eksempler, hvor myndighederne siger, at den unge er 19 år, fordi undersøgelsen finder det mest sandsynligt, men hvor man samtidig vurderer, at alderen kan være ned til 17 år. Jeg synes, man i højere grad skal lade tvivlen komme asylansøgeren til gode, siger hun.

Jytte Lindgård mener ikke, aldersundersøgelsen i sig selv er et problem, så længe man bruger resultaterne varsomt.

- Det kan være svært at vurdere folks alder blot ved at se på dem, og jeg har ikke indtryk af, at Udlændingestyrelsen undersøger folk, hvis de ikke er reelt i tvivl. Problemet opstår, fordi skillelinjen er så skarp - du er voksen den dag, du fylder 18 - og derfor bør man lægge undersøgelsens nedre vurdering til grund.

Formand for Etisk Udvalg i Lægeforeningen, Lise Møller, er enig:

- Skønnet spænder normalt mellem to år, for eksempel mellem 15 og 17 år, og vi anbefaler, at myndighederne lader tvivlen komme asylansøgeren til gode, så man bruger den laveste alder, siger hun.