Advokater slår alarm: Frygter uskyldige bliver dømt for påsatte brande

Politiets brandforskere er ikke dygtige nok, men deres udsagn vejer tungt ved domstolene. Det kan få uskyldige dømt, frygter forsvarsadvokater.

Uskyldige danskere kan sidde i fængsel for at have påsat en brand, fordi der har været fejl i politiets brandtekniske undersøgelser. (© Colourbox)

Bag danske fængselstremmer kan sidde mennesker, der er blevet uskyldigt dømt for at have påsat en brand.

Det frygter en række forsvarsadvokater, efter at de i retssager har oplevet, at politiets brandefterforskere ikke er kvalificerede nok.

- Med de brandsager, jeg har været i nærheden af, er jeg meget bekymret for, hvor mange der kunne tænkes at sidde i danske fængsler uberettiget, siger Bo Hansen fra advokatfirmaet HjulmandKaptain.

Fejl i undersøgelser
Bo Hansens og andre advokaters bekymring fremgår i DR Dokumentaren 'Brændte beviser', der undersøger politiets efterforskning i brandsager.

Brandefterforskere

Der er mellem 16 og 18 kriminaltekniske brandefterforskere i Danmark.

De hører alle under NKC, Nationalt Kriminalteknisk Center.

NKC bistår politiet cirka 350 gange om året med at efterforske brande.

I tre ud af fire sager vurderer brandefterforskerne, at branden er påsat, men tager ifølge Rigspolitiet ikke stilling til, om det er sket med forsæt eller ej.

Kilde: Rigspolitiet

Bekymringen bunder i, at advokaterne har oplevet, at politiets brandefterforskere ikke er dygtige nok. Og at der er alvorlige fejl i deres tekniske undersøgelser, der optræder som tungtvejende materiale i retssager om påsatte brande.

- Jeg kan konstatere, at de efterlader et indtryk af, at det ikke er godt nok, siger advokat Erbil Kaya fra advokatfirmaet Tommy V. Christensen.

Nye oplysninger ændrede intet
Advokat Jesper Baungaard fra Judica Advokaterne har i en retssag oplevet, at politiets brandteknikere ikke revurderede deres konklusioner, når der dukkede nye oplysninger op om en hotelbrand i Sønderjylland, som politiet havde sigtet ejeren for at have stiftet.

Alligevel talte anklagemyndigheden om den kriminaltekniske erklæring som et objektivt stykke papir, der kunne bruges som bevis.

- Hvis det er den holdning, man har til de kriminaltekniske erklæringer, kan jeg godt være en smule bekymret for retssikkerheden, siger Jesper Baungaard, der i sagen fik frikendt sin klient.

Kritikken mod brandteknikernes kunnen er alvorlig, fastslår forsvarsadvokat Bjarne Frøberg:

- Problemet er, at de kommer til at fremstå med stor vægt, hvis de optræder som vidner i retten, fordi de er politiets brandteknikere. Men som teknikere er de ikke særlig godt uddannet.

Politiet afviser kritik

Hos Rigspolitiet siger politidirektør Svend Larsen, at han ikke er bekendt med konkrete sager, hvor uskyldige er blevet dømt for brandstiftelse.

Samtidig afviser han kritikken af politiets brandefterforskere, der fremgår i DR-dokumentaren:

- Vi bruger rigtigt mange resurser på at efteruddanne vores brandefterforskere. Vi har ikke indikationer på, at der skulle være et generelt problem med kvaliteten af de erklæringer, som vi fremlægger i retten, siger han.

DR Dokumentaren 'Brændte beviser' bliver sendt i aften på DR1 klokken 20.00, og i TV Avisen 21.30 kan du høre Rigspolitiet uddybe sin forklaring.