Advokater stoler ikke på politiets efterforskning

Michael Juul Eriksen, der var forsvarsadvokat i drabssagen fra Suldrup, begik selv efterforskning, og det er på kant med loven. Men advokaterne har ikke altid tillid til politiets efterforskning.

Advokater er bange for, at politiet lægger sig fast på en holdning, når de efterforsker en sag. (© DR)

Advokat Michael Juul Eriksens selvstændige efterforskning i en drabssag fra Nordjylland bliver nu undersøgt af politiet.

Michael Juul Eriksen var forsvarer for kvinden, der var tiltalt for at have slået sin mor ihjel i en sag der kørte i Vestre Landsret i oktober sidste år.

Uden om politiet sendte han en medarbejder en uge til Sverige for at finde forskellige oplysninger samt vidner, da familien har boet i landet i en årrække.

- Vi blev først bekendt med det, efter sagen var afsluttet. Jeg kan sige, at vi faktisk kigger på det lige nu, siger chefanklager Søren Gade fra Nordjyllands Politi.

Manglende tillid til politiet

Han pointerer, at den klare hovedregel er, at hvis en advokat ønsker et aspekt efterforsket, skal han bede politiet om at gøre det.

Men Michael Juul Eriksens begrundelse for at sætte sine egne folk på sagen er netop, at han ikke har tillid til politiets efterforskning.

- Når man kun har klientens interesse, så kommer der nogle ting frem, som ellers ikke ville dukke op. Politiet låser sig ofte fast på et bestemt synspunkt, mener han.

Fejl i politiets efterforskning

Kollegaen Thorkild Høyer stoler heller ikke på, at politiet altid efterforsker objektivt.

Han havde for nylig mistillid til de mastemålinger, som skulle angive den tiltaltes færd i terrorsagen fra Glostrup. Han fik dem gennemgået én gang til, og der viste sig også at være en fejl i materialet.

- Vi har forpligtelse til at få sagen oplyst så godt som muligt. Nogen er bange for reaktionen fra systemets side. Men jeg mener, det er noget, man må tage med som forsvarer, siger Høyer.

Han påpeger, at alt for mange advokater holder igen, fordi de frygter at blive kritiseret af dommere og anklagere.

Forsvarere er for tilbageholdende

Og de vidtgående metoder er til evig diskussion blandt advokater, fortæller Mette Lauritzen, som er næstformand i bestyrelsen hos Landsforeningen af Beskikkede Advokater. Selv bakker hun op om Thorkild Høyer.

- Risikoen er, at man kan blive mødt med mistanken om, at man har plantet et bevis. Men der er for mange forsvarere som er lidt for tilbageholdende og bange for at tjekke nogle ting selv, siger hun.

Grænseområde

Juraprofessor Gorm Toftegaard Nielsen betegner det som et "blakket område", der kræver særskilte vurderinger, fordi efterforskning normalt er forbeholdt politiet.

Juul Eriksens Sverige-tur ser han som et grænsetilfælde.

- Men jeg vil umiddelbart sige, at hvis en forsvarer foranstalter en efterforskning i udlandet, så bør man nok også se nærmere på det, siger Gorm Toftegaard Nielsen.