Advokatundersøgelse om forholdene på Herlufsholm forventes klar efter sommerferien

Herlufsholm har igangsat en uvildig undersøgelse, der skal klarlægge forholdene på skolen, men også ledelsens håndtering.

Godset i Næstved, som er hjemsted for Herlufsholm Skole og Kostskole. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

I kølvandet på TV 2-afsløringerne om en kultur præget af vold og krænkelser på kostskolen Herlufsholm, har skolen igangsat en uvildig advokatundersøgelse, der skal afdække sagerne.

Afsløringerne omfatter fysisk afstraffelse, krænkende adfærd, "fødselsdagstæsk" og seksuelle krænkelser.

I spidsen for advokatundersøgelsen er Jon Lauritzen, der er advokat og partner hos DLA Piper. Han fortæller til P1 Morgen, at der som sådan ikke er nogen grænse for, hvad og hvem, der kan undersøges, så længe det omhandler krænkelser på Herlufsholm.

- Det, jeg er blevet bedt om at undersøge og redegøre for, er de sager, der måtte være om krænkelser af elever på skolen, og så skal jeg også redegøre for og undersøge, hvordan skolens ledelse og medarbejdere har håndteret sagerne, siger Jon Lauritzen.

Han fortæller, at mens undersøgelsen stadig er i den tidlige fase af planlægningen, så er det planen, at den skal gå cirka fire år tilbage. Dermed vil den, ifølge Jon Lauritzen, give et nutidigt billede af forholdene på Herlufsholm.

Undersøgelsen vil omfatte dokumentation og oplysninger fra Herlufsholm om de krænkelser, skolen kender til i perioden, mulig indhentning af materiale fra tredjeparter, og så vil der blive etableret en mulighed for at kontakte advokatfirmaet.

- Der er ikke noget, der er udelukket, og det kan også godt være, at jeg i undersøgelsen vælger at kontakte alle elever, men det vil være et ret stort arbejde, og jeg er meget opmærksom på, at skolen, skolens elever og andre interessenter har behov for, at der kommer en relativ hurtig afklaring, siger Jon Lauritzen.

Afsløringerne har fået Herlufsholms rektor, Mikkel Kjellberg, til at varsle ændringer på Danmarks ældste kostskole.

- Der er ikke en eneste elev, der skal krænkes her på Herlufsholm Skole.

- Jeg starter allerede i dag (fredag, red.) en proces med eleverne med henblik på, at vi skal afskaffe og ændre alle traditioner, der har en flig af usund kultur i sig, sagde han fredag.

Mikkel Kjellberg siger, at han hverken håber eller mener, der er en voldskultur på Herlufsholm. Men om der har hersket en voldskultur, er noget af det, der skal afdækkes i undersøgelsen.

- Det ligger i den opgave, at når jeg skal vurdere, hvordan ledelse og medarbejdere har håndteret disse sager, så er det en del af det, om der har været en tavshedskultur eller en kultur med krænkende adfærd. Det vil også inkludere, om der er en voldskultur.

- Krænkelser definerer jeg bredt. Det kan både være mobning, fysisk eller psykisk vold, seksuelle krænkelser eller overgreb i lidt bredere forstand. Jeg har ingen begrænsninger, og en kultur med krænkende adfærd, det omfatter efter min opfattelse også en voldskultur, siger Jon Lauritzen.

Politisk dialog om mulige tiltag

Fra politisk side har en bred vifte af Folketingets ordførere på området set dokumentaren med forfærdelse.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har indkaldt Folketingets partier til drøftelser. Ifølge Socialdemokratiets undervisningsordfører, Jens Joel, er det en bred drøftelse af, om der er noget, der kan ændres politisk.

- Det er i virkeligheden en snak med Folketingets partier om, hvorvidt der er noget, vi kan gøre. For det er åbenlyst, at ledelsen på Herlufsholm konkret i forhold til den sag har et ansvar og skal få ryddet op, siger Jens Joel.

For De Radikales ungdomsuddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen, er det et spørgsmål om, hvorvidt man kan have tillid til, at ledelsen på Herlufsholm kan skabe en "helt anden kultur".

- Grundlæggende tror jeg ikke, vi kan lovgive os ud af problemerne. Nogle af de ting, vi ser, er forbudt i forvejen, endda noget af det inden for straffeloven.

- Spørgsmålet er, om skolen og ledelsen på overbevisende måde, og konsekvent nok, griber ind overfor den kultur, siger Anne Sophie Callesen.

Ledelsens håndtering er også noget af det, der vil blive redegjort for i advokatundersøgelsen, fortæller Jon Lauritzen.

- En af de ting, som jeg også er blevet bedt om at undersøge, er, om der også er en accept af en tavshedskultur eller en kultur med krænkende adfærd.

Fra ledelsens side?

- Det er både medarbejdere og ledelse. Jeg har ingen begrænsninger i, hvem jeg må undersøge, eller hvilke emner der kan undersøges inden for krænkelser, siger Jon Lauritzen.

Jon Lauritzens ambition er, at undersøgelsen og den dertilhørende redegørelse kan være færdig på den anden side af sommerferien.