Æblesorter fra år 1650 bliver reddet

Æbletræer helt tilbage fra år 1650 bliver reddet, efter de stod til at blive hjemløse.

85 æbletræer stod til at blive hjemløse, fordi den have de stod i - Veilstrups Æblehave i Sorgenfri nord for København - fik opsagt sit lejemål. Men nu kommer Frilandsmuseet æblehave, der er ejet af Fødevareministeriet, til undsætning.

Mange af træerne er sjældne og kommer fra hele Danmark, hvoraf de ældste stammer helt tilbage fra år 1650 - to år efter Christians IV's død.

- Det interessante ved de her træer er, at de gennem tiden er blevet bevaret og spredt ved, at folk har skåret en gren af og podet den på en ny stamme, som de så har plantet, fordi folk har syntes, at de smagte godt, siger hortonom Louise Windfelt fra Frilandsmuseet.

Sjældne træer

Æbletræerne skal indgå i museets arbejde med at bevare og formidle gamle danske husdyrracer og plantesorter - den levende kulturarv. Det er en indsats som også Fødevareministeriet tager del i.

- Det er vigtigt, at de bliver reddet, fordi der ikke er mange af dem. De er sjældne, og derfor er denne genkopi vigtig for Nordens Genbank, NordGen. Hver sort er en unik genkombination, og det er det råmateriale, vi har til at lave nye sorter af, siger hun.

I fremtiden kan det blive nødvendigt at bruge dem til at udvikle fremtidens landbrug.

Den 12. marts begynder flytningen af den store æblehave til Frilandsmuseet. En hastebevilling fra Kulturstyrelsen har gjort den omfattende flytning muligt.

I weekenden 6.-7. oktober 2012 kan gæsterne se og smage på de gamle æblesorter fra Veilstrups Æblehave som en del af Gamle Sorters Dage på Frilandsmuseet.

/ritzau/