Æblet er en vidunderfrugt

Æblet er en sand vitaminbombe, viser en ny tysk undersøgelse.

Æblet er en sand vitaminbombe, viser en ny tysk undersøgelse. (Foto: © Istockphoto)

Eva tog en bid af æblet i Paradisets Have, og det var en rigtig god idé - i hvert fald ud fra en sundhedsvinkel.

Æbler er nemlig meget sundere, end man hidtil har troet, skriver 24timer.

For tyske forskere på Jenas Universitetet har fundet ud at, at den populære runde frugt er et sandt vidunder, en vitaminbombe, der smadrer alle andre frugter i dysten om at være sundest.

Masser af sundhed i æblet

Æbler indeholder nemlig vitaminerne C, E, K, B1, B2, B6, der hjælper immunforsvaret, og mineraler som kalium, jod og zink, der er vigtige for stofskiftet, nervesystemet og musklerne, og så indeholder det et såkaldt sekundært plantestof, der kan bekæmpe kræftceller.

Æbler indeholder desuden kulhydratet pektin, der sænker kolesteroltallet - og øger mængden af gode tarmbakterier, som opretholder en god fordøjelse, hvis man altså ikke spiser for mange på samme tid.

Danskerne spiser i øvrigt i gennemsnit cirka 15 kilo æbler om årligt, svarende til 150-250 styk, som hvert indeholder blot 50-70 kalorier.

Kan måske beskytte mod Alzheimers

Æblet har en lav blodsukkerbelastning og kan hjælpe med vægtkontrol, og det hjælper diabetikere med den langsigtede kontrol med blodsukkeret. Og det kan mindske risikoen for astma og forbedre lungefunktionen.

Meget tyder desuden på, at det kan beskytte de celler i kroppen, som ellers kan udvikle Alzheimers og Parkinson, mener forskerne.

Spis hele æblet

De anbefaler friskhøstede, lokale æbler, som ikke har være langt og længe undervejs, hvor de kan miste gode egenskaber - herunder smagen.

Men man kan ikke nøjes med at købe æblemost eller æblejuice, for tre fjerdedele af de gode sager findes i æblets skræl og i laget lige under.

Det er efterår og højsæson for æbler. Skyl de sprøjtede æbler grundigt, og spis hele frugten, lyder rådet - selv kernehuset og stilken kan man med fordel fortære.