Tema Æggeskandale

Æggeskandale spreder sig: Danske forbrugere kan være rolige

Æg med giftigt indhold er blevet solgt i Sverige, oplyser de svenske myndigheder.

- De danske forbrugere kan være helt rolige. Danske æg har ikke været involveret i den her skandale, siger Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

En europæisk æggeskandale rammer nu også Sverige.

De svenske myndigheder oplyser, at der er blevet solgt æg i Sverige, som indeholder giftigt insektmiddel.

Dermed slutter Sverige sig til Tyskland, Holland og Belgien, hvor millioner af æg allerede er blevet taget ned fra hylderne.

Fødevarestyrelsen i Danmark siger, at der herhjemme ikke er grund til bekymring.

- De danske forbrugere kan være helt rolige. Danske æg har ikke været involveret i den her skandale, og det er meget få steder, at der findes æg fra udlandet i danske butikker. Danske forbrugere kan trygt gå ned og købe æg – både i dag og i morgen, siger Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Det er rester af insektmidlet fipronil, som er fundet i æg, der er solgt i flere europæiske lande. Midlet bruges til at bekæmpe af lus og mider hos hunde og katte, men det er ikke EU-godkendt til behandling af dyr, som skal spises.

- Det er et insektmiddel, som er giftigt, og man får simpelthen symptomer som mavesmerter, svimmelhed og opkast. Hvis man får længere tids påvirkning, kan man få nogle skader på sine indre organer, fortæller Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.

Han oplyser, at det er decideret ulovligt at bruge midlet i hønsebesætninger.

Aldi trækker æg væk fra hylderne

De belgiske myndigheder efterforsker i øjeblikket skandalen og har blikket rettet mod to belgiske virksomheder, som producerer insektmiddel til belgiske og hollandske landbrug.

Det frygtes, at virksomhederne har blandet ulovlige og lovlige insektmidler sammen, skriver det britiske medie The Guardian.

Fødevarestyrelsen har været i kontakt med den danske fjerkræbranche, som ikke har oplysninger om, at de pågældende midler skulle være brugt i Danmark. Samtidig viser styrelsens databaser, at midlerne ikke er forhandlet til brug i fødevareproduktionen.

I Tyskland har skandalen i dag fået supermarkedskæden Aldi til at trække alle æg væk fra hylderne i mere end 4.000 tyske butikker. Det sker for en sikkerheds skyld, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Andre supermarkedskæder i Europa har også fjernet æg fra hylderne, ligesom 180 landbrug i Holland er blevet midlertidigt lukket.

Aldi i Danmark oplyser, at kæden kun sælger danske æg og derfor ikke har trukket nogen æg tilbage her i landet.