Ældgammel navneskik genoplivet: Nielsdatter og Larssøn hitter

Siden 2006 har en ændring af navneloven gjort det muligt for danskerne at tage den gamle navneskik - patronymer - til sig.

Navne som Nielsdatter, Frederiksøn og Larssøn er blevet populære. (Foto: Josko99 © Stock exchange)

Runesøn, Nielsdatter og Thorleifsøn. Det lyder mest som sære navne fra et gammelt vikingesagn.

Men siden 2006 har en ændring af navneloven gjort det muligt for danskerne at tage den gamle navneskik - patronymer - til sig. Det skriver Søndagsavisen.

Det er blevet lovligt at danne efternavnet af moderens eller faderens fornavn, og det har 138 danskere indtil videre gjort, viser nye tal fra Kirkeministeriet. Det skriver Søndagsavisen.

Mange år før det er mainstream

Det er langt flere, end navneforsker Michael Lerche Nielsen havde regnet med.

- Men det vil vare mange år, før den gamle navneskik bliver mainstream herhjemme igen,« siger han.

- Det er nok mest populært blandt moderne vikinger og ultimative bonderøvstyper, siger han til Søndagsavisen.

Island og Færøerne

Patronymer har været en udbredt navneskik herhjemme, og blandt vores slægtsfæller på Island og Færøerne, hvor den altid har været lovlig.

Men siden 1828 har skikken været ulovlig i Danmark, og de såkaldte faste slægtsnavne med 'sen'-endelsen blev mere og mere udbredte Når patronymerne alligevel er blevet lovlige igen, er det fordi man vil tillade herboende færinger og islændinge at bruge deres egen navnetradition.

- Det er altså ikke noget man, har gjort af hensyn til fire vikinger og tre havenisser. Det er for at lave navneregler, der er ens for alle, der bor i Danmark, siger han til avisen.

Fra Jensen til Nielsdatter

Lene Nielsdatter fra Nørre Aaby er en af dem, der har brugt muligheden for at få nyt efternavn. For seks år siden var hun en af de 271.607 danskere, der hedder 'Jensen' til efternavn. Nu er hun en ud af kun tre, der bærer efternavnet 'Nielsdatter'.

- Det startede faktisk lidt som en joke. Men det siger jo noget om, hvor man kommer fra, og det giver da identitet, siger hun.

Siden er datteren Norah Ronalddatter og sønnen Sebastian Ronaldsøn kommet til. Begge er opkaldt efter faderen.

Ikke en moderne viking

Lene Nielsdatter føler sig hverken som en moderne viking eller en ultimativ bonderøvstype. Men hun erkender, at familie og venner lige skulle vænne sig til de særegne efternavne.

- Folk omkring os rystede på hovedet og sagde 'det er bare typisk jer'. Men nu synes de bare, det er fedt, siger hun.

Navneforskeren Michael Lerche Nielsen vil dog heller ikke afvise, at moden pludselig tager endnu mere fart.

Navnet Storm blev først godkendt som fornavn i 2002, og siden er det blevet sagt så mange gange ved de danske døbefonte, at det netop har sneget sig ind på top 50 - listen over de mest populære drengenavne herhjemme.

- Det siger jo noget om, hvor hurtigt det kan gå, når noget først bliver populært, siger han.