En ambulance med fuld udrykning eller en travl akutafdeling, hvor personalet hiver og slider i dig. Ingen af stederne er ønskescenariet for, hvordan man ønsker at afslutte sit liv, hvis man er meget gammel, kronisk syg eller dement.
Et pilotprojekt på to plejehjem i Ringsted og Næstved kommuner har igennem et år gennemført samtaler med beboerne, hvor de har taget stilling til, om de vil indlægges på sygehuset og hvad de vil behandles for.
Med i projektet er også akutafdelingen i Slagelse og praktiserende læge i Næstved, Sille Capion, der er praksiskonsulent for Slagelse Sygehus og dermed bindeled mellem region og kommune.
- Det kan være et voldsomt overgreb på en ældre, dement medborger at begynde et stort udredningsforløb eller en akut indlæggelse for en blodprop i en lunge eller tilsvarende, siger Sille Capion.
Derfor mener hun også, at læger skal huske, at man ikke skal behandle for enhver pris.
- Det er ligeså vigtig en del af lægegerningen at turde ikke at behandle som at behandle i mine øjne. I stedet skal man lindre i den sidste tid.
Ove Gaardboe er overlæge i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, hvor han selv arbejder med patientinvolvering og samtalen om den sidste levetid og døden.
- Det skal simpelthen udbredes til hele samfundet, det gælder ikke kun plus 85-årige, det gælder alle plejehjemsbeboere, alle kronisk syge og meget gamle mennesker, at selvfølgelig skal de have lejlighed til at tale om det her.
- Så det handler simpelthen bare om at få det udbredt til alle kommuners ældreområder, siger Ove Gaardboe.
Det er en stor omstilling af sundhedsvæsenet
Danske Regioner har i foråret lavet et udspil til, hvordan fremtidens sundhedsvæsen bør se ud, ikke mindst for den ældste del af befolkningen, og det ligger fint i tråd med de to plejehjems pilotprojekt, hvor de ældre tager stilling til, om de vil indlægges ved akut sygdom. Og det bør udbredes, mener Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
- Helt klart, og det er en stor omstilling af sundhedsvæsenet, vi er i gang med, hvor vi skal flytte mere behandling ud i folks eget hjem, men også være bedre til at respektere folks eget frie ønske om at sige nej tak til en given behandling.
Samme melding kommer fra sundhedsminister Sophie Løhde (V)
- Mange ældre har ikke nødvendigvis godt af at blive indlagt på et sygehus. Det gælder ikke mindst ældre, der bor på plejehjem og kan være både fysisk og mentalt svækkede. Så hvis man kan undgå indlæggelser og genindlæggelser og i stedet behandle de ældre i eget hjem, vil det ofte være at foretrække.
Ministeren tilføjer, at det bliver interessant at følge projektet fra Næstved og Ringsted.
Planen er, at projektet udvides til samtlige plejehjem i de to kommuner og derefter også Slagelse og Sorø kommuner, samtidig med at 1000 sosu-assistenter fra plejehjemmene også skal kompetenceudvikles i akutsygepleje.
- Er det en spareøvelse?
- Nej, det handler om værdighed. Det handler om at vi giver vores ældre medborgere den mest værdige slutning på deres liv, siger praksiskonsulent Sille Capion.