Ældre er corona-ensomme: 27-årige Cangül hjælper via telefonen

Mange ældre er stadig isoleret i egne hjem. Der er brug for besøgsvenner og telefonvenner, melder organisationer.

(Foto: Fotos: Privatfotos. Illustration: Søren Winter Nørbæk)

For 81-årige Birgit Jakobsen går timerne langsomt.

Hendes mand døde i foråret, og hun er stadig ved at vænne sig til, hvor tomt der er i lejligheden i Indre By i København uden Bent.

62 år fik de sammen. 62 år med fester, børn, børnebørn, kolonihave og rejser. Alt sammen fanget i fotoalbummets sider.

- Jeg sidder og kigger på billeder lige i øjeblikket for at få tiden til at gå. Dagen er meget lang, når man er alene, fortæller hun.

Hun er en af mange ældre, der, her syv måneder efter coronakrisen ramte landet, stadig lever mere eller mindre isoleret i eget hjem.

- Jeg ville ønske, at det corona ville holde op. For så ville jeg melde mig i en klub. Men jeg tør ikke, siger hun.

Telefonen kan være med til at forebygge ensomhed hos ældre, der er isolerede under corona.

Hun er bange for at få corona, og går kun ud for at købe ind tidligt om formiddagen.

I går meddelte Styrelsen for Patientsikkerhed, at man grundet risikoen for corona-smitte indførte besøgsforbud på plehjem i syv kommuner heraf seks i Nordjylland. Men også ældre i eget hjem lider i denne tid.

Hos organisationer som Røde Kors og Ældre Sagen oplever man i øjeblikket et stort behov for frivillige, der kan hjælpe de ældre ud af isolationen.

- Vi oplever, at der er mange, der henvender sig og gerne vil have en besøgsven. Flere end der plejer at være, siger Malene Borberg Sarwar fra Røde Kors' besøgstjeneste. Her mangler man i øjeblikket frivillige, der ønsker at komme på besøg. For efterspørgslen efter at få besøg eller bare nogen at tale med er øget.

- Folk har haft en lang periode, hvor de ikke har set nogen, og nu trænger de til, at der skal ske noget, siger hun.

Hos Ældre Sagen oplever man også, at mange ældre savner kontakt.

- Vi kan jo se nogle, der har været isoleret siden foråret, og som i virkeligheden stadig er det, siger fortæller Christina Madsen fra Ældresagen.

Her oplevede man i begyndelsen af marts, da landet blev lukket ned, en stor lyst til at hjælpe. Man blev næsten "lagt ned af frivillige". Men nu, hvor samfundet langsomt er åbnet igen, er den høje tilgang af frivillige klinget af, fortæller Christina Madsen fra Ældresagen.

Mellem 10 og 20 procent af de ældre har ikke genoptaget de aktiviteter, som de deltog i før pandemien, fortæller hun.

- Nu er de ikke tvunget til at blive hjemme, men vi har et efterslæb på nogle, der har svært ved at komme i gang igen. Nogle af dem vil også stadig være i risikogruppen og have følelsen af at være utrygge: "Er det godt for mig at komme på biblioteket eller at mødes i kortklubben, hvor jeg plejer at komme?", siger Christina Madsen, der er konsulent på Ældretelefonen. Et tilbud, som Ældresagen oprettede i marts, da nedlukningen gjorde almindelige besøg umuligt.

Her har man siden 11. marts 'parret' over 1.123 telefonvenskaber - ældre og frivillige, der ringer til hinanden jævnligt for en hyggesnak.

Cangül Sahin meldte sig som telefonven, da hun ved coronakrisens begyndelse læste en artiklen om ensomhed blandt ældre. (Foto: PRIVATFOTO)

En af de frivillige, der har meldt sig, er 27-årige Cangül Sahin, der til daglig er jurist i en offentlig styrelse.

- Jeg tænkte, at det var en fin måde at støtte en god sag på, uden at ligesom kostede andet end en lille smule af min tid, fortæller hun.

- Jeg har altid elsket at snakke med ældre mennesker.

'Vi kan snakke om alting'

Cangül Sahin er blevet matchet med netop 81-årige Birgit Jakobsen, og de to taler jævnligt sammen.

- Jeg styrer det selv, hvor tit jeg vil ringe, og hvornår jeg vil ringe, og så snakker vi om alt mellem himmel og jord. Hun fortæller mig om alt, hvad hun har lavet, hun fortæller mig om sit liv, hvilke tanker hun har, og hvilke følelser hun har, siger Cangül Sahin.

- Lige nu går hun igennem en sorgperiode, fordi hendes mand er død.

De to telefonvenner har endnu ikke set hinanden, men forholdet er allerede blevet nært.

- Hun er ung, men hun er sådan en sød pige, fortæller Birgit Jakobsen.

- Vi kan snakke om alting. Hun fortæller, når hun skal have malet sit køkken. Hun ved også godt, at min mand er død. Det siger jeg til hende. Der er ingen grund til at holde noget hemmeligt, siger hun.

- Vi taler om alt muligt. Hun er rigtig sød. Jeg fik mine børn rigtig tidligt - jeg var 19 år, da jeg fik det første barn. Så siger hun: "Jamen, har det ikke været hårdt?" Så fortæller jeg om min ungdom. Det kan hun godt lide at høre, fortæller Birgit Jakobsen.

Cangül Sahin oplever også, at hun har fået "en rigtig god veninde".

- Hun giver mig gode råd og minder mig om, hvad der er vigtigt i livet. Hun siger til mig mange gang, at det er vigtigt at nyde livet, især mens man er ung, siger hun.

De to har aftalt at mødes en dag og gå en formiddagstur.

Fortsætter i 2021

Christina Madsen fra Ældre Sagens frivilligafdeling erkender, at telefonen ikke kan erstatte det fysiske møde, men det kan være et skridt på vejen til at forebygge ensomhed.

- En telefonven kan inspirere, ved at man rent faktisk oplever en glæde ved at møde et andet menneske, og at man faktisk kan opsøge noget hjælp og få det, siger hun.

  • 81-årige Birgit Jakobsen mistede sin mand palmesøndag. 'Jeg havde jordens dejligste mand, så det er hårdt for mig, men jeg skal jo prøve at komme over det. Der er ikke andet at gøre,' siger hun.
  • Hun fortæller, at hun har verdens bedste børn, der ofte besøger hende, "men de har jo også deres liv", siger hun.
  • Hun er ikke meget for at gå ud under corona-pandemien. Når hun køber ind, sker det tidligt om formiddagen, hvor der ikke er så mange i butikkerne.
1 / 3

Forsøget med Ældretelefonen kommer med en bevilling fra Sundheds- og Ældreministeriet til at fortsætte næste år med. Indtil videre er det omkring fem procent af de frivillige, der er 28 år eller yngre, mens seks procent er mellem 29-38 år. Men ifølge Christina Madsen kunne man godt tænke sig at der også var flere unge, der gav det en chance.

- Måske kan det give plads til andre typer af frivillige, hvor det kunne passe ind i deres liv, fordi det ikke er fast på samme måde, eller som måske af en eller anden grund også sidder hjemme, siger Christina Madsen.

For Birgits vedkommende har kontakten til Cangül givet et hul ud til verden.

- Jeg er meget glad for det. For jeg er et utroligt snakke-chatol, eller hvad det hedder, fortæller hun.

- Men hun er rigtigt sød, det må jeg sige. Jeg kan jo ikke se hende, jeg kan kun høre hende, siger Birgit Jakobsen om sin telefonven.

Facebook
Twitter