Ældre og spædbørn skal passe på i hedebølgen

De næste dage rammer hedebølgen ifølge DMI landet. Her er tip til at undgå hedeslag.

Vand, skygge og salt er kodeordene for at undgå hedeslag, når temperaturen er høj døgnet rundt. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

De næste mange dage kommer temperaturen over 30 grader flere steder herhjemme.

Det betyder hedebølge. Og hedebølge betyder, at mange risikerer at blive dårlige i varmen og få hedeslag, hvis man ikke passer på.

Alle kan blive ramt af hedeslag, men især ældre samt spædbørn under ét år skal man være opmærksomme på i den kraftige varme, fortæller læge og foredragsholder Jerk Langer.

- Det er rigtig farligt for ældre mennesker at mangle betydelige mængder væske, for mange mennesker oppe i årene har en svækket tørstsans og kan ikke mærke, at kroppen mangler væske, og så kan man blive dehydreret, siger Jerk Langer og påpeger, at det samme gælder spædbørn.

- Spædbørn har ikke mulighed for at sige, når de er tørstige. De bliver utidige og græder. Hvis de går i meget svær væskemangel, bliver de helt stille og sløve og i værste tilfælde bevidstløse, siger lægen.

Han påpeger, at spædbørn heldigvis ofte får fint med væske, fordi de ammes eller får sutteflaske.

- Men har man pludseligt et spædbarn, hvor barnet ikke er sig selv og sløvt i forhold til, hvad det plejer, så er det en god ide at søge lægehjælp for at sikre, at barnet ikke er gået i dehydrering, siger Jerk Langer.

Kan ende fatalt

Man hører tit om hedebølger, der koster menneskeliv. Tidligere på måneden døde mindst 17 personer af ekstrem varme i Canada, og i disse dage lider mange japanere og sydkoreanere under temperaturer på over 40 graders varme.

Det har kostet over 50 mennesker livet i de to lande, mens tusinder har været på hospitalet som følge af heden.

Herhjemme kan den danske sommervarme også få alvorlige og endda i sjældne tilfælde fatale konsekvenser, hvis ikke risikogrupperne passer på.

- Ved slem dehydrering vil man opleve, at blodtrykket falder, og man bliver uklar og konfus og har svært ved at koncentrere sig. I værste fald kan man falde om og blive bevidstløs, og hvis en ældre person er alene og ikke får hjælp, kan det godt være dødeligt, siger Jerk Langer.

Han understreger, at raske ældre med stærkt hjerte sagtens kan tåle at være tørstige, men at den svækkede tørstsans kan drille.

Et konkret råd til at få nok væske:

Derfor lyder et konkret råd til ældre mennesker, som dog også er godt for personer i alle aldre at følge:

Stil en stor karaffel vand frem på køkkenbordet om morgenen og sørg for at få alt vandet drukket i løbet af dagen.

- Når den står fremme, så husker man jo på det løbende. Almindelig postvand er det bedste at drikke, men te og kaffe er fint, siger Jerk Langer.

Husk også salt

Nogle har måske hørt, at, at det også er godt med salt i varmen og det er det rigtigt. For man kan også mangle salt, hvis man sveder meget - det kan ses og smages på huden.

- Det er en god ting at få noget salt og sørge for at lidt at spise, men vand er langt det vigtigste, understreger Jerk Langer.

Og skal du med ungerne på stranden eller på legeplads i bagende sol, er det en god ide at tage nogle flasker vand med til ungerne - og dig selv.

- Så skal jeg som læge sige, at det ikke skal være sodavand og juice det hele - meget af det må gerne være helt almindeligt vand. Det er sundest, siger Jerk Langer.

Førstehjælp ved hedeslag

  • Hedeslag er, når man ikke kan komme af med varmen, og ens kropstemperatur stiger.

  • I starten sveder man meget og føler sig varm, men på et tidspunkt har man mistet så meget væske, at kroppen holder op med at svede, og så er man faktisk tør, selv om man bør svede på grund af varmen. - Så bliver situationen alvorlig, og man bliver uklar, konfus og roder rundt og ved ikke, hvor man er. I værste fald kan man falde om og besvime, siger læge Jerk Langer.

  • Hvis man oplever en person med hedeslag, skal man gøre følgende:

  • Få personen ind i skyggen og få tøjet af - det er det altafgørende.

  • Få lagt noget fugtigt på huden, for eksempel et vådt håndklæde, eller hæld eventuelt vand ud over vedkommende.

  • En person, der bare er varm, kan sagtens sørge for at drikke selv, men er personen bevidstløs, skal man ikke begynde at hælde vand ned i halsen på vedkommende, for så kan det ryge den forkerte vej ned i lungerne.

  • Ring 112 efter en ambulance, hvis personen er bevidstløs, for ofte skal personen have drop, altså væske direkte ind i årene.