Ældre Sagen advarer: Rør ikke pensionsmillionærernes penge

Brugerbetaling er gift for opsparingsbaserede pensioner, siger interesseorganisation.

Ældre Sagen advarer mod, at politikerne indfører øget brugerbetaling i takt med større pensionsformuer. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Politikerne bør glemme alt om øget brugerbetaling og holde snitterne fra pensionsmillionærernes penge.

Sådan lyder advarslen fra interesseorganisationen Ældre Sagen.

Nye data viser nemlig, at antallet af pensionsopsparinger større end en million kroner i håndværker-, industri- eller servicefag er attendoblet på fem år, hvilket kan føre til øget brugerbetaling.

- Jo større beløbene bliver, jo større bliver risikoen for, at politikerne kaster sig over det. Men det vil vi gerne i Ældre Sagen advare kraftigt imod, siger chefkonsulent Claus Blendstrup.

Stor vækst af opsparingsmillionærer

Reaktionen kommer efter data fra to af LO-fagenes største pensionskasser viser, at antallet af ‘pensionsmillionærer’ er vokset fra 4.190 til mere end 75.000 på kun fem år.

Pensionsopsparingens første million er en milepæl, fordi den tager lang tid at nå. Derfra går opsparingen hurtigere på grund af renters rente-effekten. Ifølge Industriens Pension tager den første million i gennemsnit 22 år at opspare, mens det går cirka dobbelt så hurtigt med den næste.

Advarsel: Gift for udviklingen

LO-fagene er blandt dem på arbejdsmarkedet, der har sparet op til pension i kortest tid.

- Det vil være gift for udviklingen af de opsparingsbaserede pensioner, hvis man sår tvivl om, om det kan betale sig at spare op, fordi man vil blive modregnet, hvis ens opsparing udløser brugerbetaling, siger Claus Blendstrup.

Hos Ældre Sagen oplever man, at nutidens politikere opfører sig ‘ansvarligt’ i forhold til pensionsformuer og brugerbetaling.

- Men det er heller ikke dem, der skal tage stilling til det spørgsmål, der for alvor bliver aktuelt om 20-30 år. Desto mere vigtigt er det, at man nu kommer med udmeldinger om, at det ikke kommer til at ske, siger Claus Blendstrup.

Ifølge Danmarks Statistik samt brancheforeningen Forsikring & Pension er væksten af pensionsmillionærer størst netop blandt faglærte. Det viser tal fra 2014-16.

Facebook
Twitter