Ældre Sagen foreslår nye regler for privat hjemmehjælp

Konkurser i private plejefirmaer skaber kaos. Loven skal laves om, mener Ældre Sagen.

Reglerne for udlicitering klemmer svage ældre, mener Ældresagen. Derfor skal politikerne lave reglerne om. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Ældre Sagen opfordrer nu politikerne til at ændre reglerne for privat hjemmehjælp.

- Vi mener afgjort, at man skal skride ind politisk over for den her udvikling, som accelererer, lyder det fra Ældre Sagens chefkonsulent, Olav Felbo.

Det skal ske for at undgå, at svage borgere i fremtiden ender midt i et kaos, når et privat hjemmehjælpsfirma går konkurs, som det skete i går med Tryghedsplejen.

- Det er ganske uacceptabelt, at vi bliver ved med at se den her konkurs-karrussel, som nu kører, hvor mere end 4.000 ældre allerede er blevet ramt, siger Olav Felbo.

Ældresagen kritiserer de regler, SR-regeringen lavede i 2013.

- Man åbnede op for den her rå priskonkurrence, som vi ser mellem firmaerne, hvor man underbyder hinanden, til firmaerne knækker, siger chefkonsulenten.

Politikerne bør vende tilbage til de gamle regler.

- Man skal tilbage til den model, vi tidligere havde med en kvalitetskonkurrence. Hvor vi havde et frit valg, men hvor vi kendte prisen på forhånd og undgik, at firmaerne gik ned, som de gør nu, siger Olav Felbo.

Ældreminister Sophie Løhde (V) åbner op for at se på lovgivningen. Hun afventer dog en evaluering af lovgivningen, og opfordrer kommunerne til at se sig bedre for.

  • Tryghedsplejen gik i går konkurs. Det er en af flere konkurser inden for kort tid blandt private plejefirmaer.
  • 90 ansatte står til at miste jobbet.
  • Kommunerne hjælper akut 320 borgere i Odense, Assens, Hvidovre, Rødovre, Frederiksberg, Køge og Herlev.