Ældre skal anskaffe robotstøvsuger

Kommuner skal kunne tvinge ældre til at anskaffe sig robotstøvsuger, siger Margrethe Vestager. Skidt idé, mener Ældresagen.

Ældresagen mener ikke, det er alle mennesker, der bryder sig om at have en robotstøvsuger i hjemmet, fordi de ikke ved, hvordan den skal betjenes.

Kommunerne skal have lov til at give ældre afslag på støvsugning i hjemmet og sige, at de i stedet kan købe sig en robotstøvsuger. Det slår indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager nu fast.

Flere kommuner har gennem de seneste måneder forsøgt at få hjemmehjælpernes støvsugere udskiftet med de ældres egen robotstøvsugere.

Margrethe Vestager vil nu undersøge, om den praksis allerede er lovlig. Hvis det ikke er tilfældet, så vil hun nu arbejde for at gøre det det lovligt.

Men det skal ikke ske med tvang, og det skal ikke være de ældre selv, der skal anskaffe støvsugerne, lyder det fra Ældresagen:

- Det er ikke alle mennesker, der har råd til det. Og det er heller ikke alle mennesker, der bryder sig om at have sådan en i deres hjem, fordi de ikke kan finde ud af at tømme den, hvad sker der, hvis den går i stykker? Der skal man da have en, der kommer og hjælper, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældresagen, til DR Nyheder.

Indenrigs- og økonomiministeren afviser, at forslaget vil lade usikre mennesker i stikken:

- Det her er jo ikke slutningen på, at der kommer mennesker i hjemmet. En robotstøvsuger hopper ikke op og støvsuger sofaen, og den tørrer støvet af lampen. Det her er bare en måde at få teknologi ind i hjemmet, lige som da opvaskemaskinen og kaffemaskinen kom det, siger Margrethe Vestager.

Og borgere, der ikke selv kan overkomme at anskaffe sig en robotstøvsuger, risikerer altså heller ikke at skulle vinke farvel til rengøring:

- Kommunen er under alle omstændigheder forpligtet til at hjælpe én. Og er man et ældre menneske uden økonomiske midler, så skal kommunen jo være der for én, siger indenrigs- og økonomiministeren til DR Nyheder.