Ældre skal lære at surfe på den digitale bølge

Om to år skal størstedelen af kommunikationen mellem borgerne og det offentlige foregå over internettet, som 390.000 ældre over 65 år aldrig har benyttet.

Om to år skal størstedelen af kommunikationen mellem borgerne og det offentlige foregå over internettet, som 390.000 ældre over 65 år aldrig har benyttet. (© Colourbox)

På søndag er det slut med at udfylde blanketten i hånden når man skal flytte eller have et nyt sygesikringsbevis.

Den 1. december begynder det offentlige nemlig den store digitale udrulning, der betyder at 80 procent af al kommunikation mellem stat, kommuner og regioner og borgerne skal foregå digitalt om bare to år.

Det kan blive et problem for en stor gruppe ældre, der ikke har nogen erfaring med internettet.

I gruppen op til 64 år er der 90.000, som ikke har prøvet at være på internettet. Og blandt danskerne over 64 år er der 390.000, som ingen erfaring har med internettet.

Stort pres

Den kommende digitale kommunikation gør mange ældre nervøse. En af dem er 74-årige Poul Geisler fra Hvidovre. der mener, at det hele går for hurtigt.

- Jeg føler, at det er noget, man trækker ned over hovedet. Der er kort tid til introduktion, og det er underligt, at man behandler mange borgere på den måde. I min aldersklasse og opefter er der mange, der har svært ved det, siger han.

Det bliver en stor opgave at få de mange tusind ældre, der ingen erfaring har med internettet, med på den digitale vogn, siger Pia Nilsson fra Borgerservice i Hvidovre.

- Angsten for det nye og uvisse er den største udfordring, fortæller hun.

Nemt nemID

Efter 2015 vil der stadig være hjælp til dem, der ikke magter computer og internet. Og de fleste kan lære det, vurderer Pia Nilsson:

- Dem, der kan, men ikke vil, skal motiveres. Det bliver de henover de næste par år, hver gang vi har kontakt til dem.

Poul Geisler mener selv, at han nok skal lære det.

- Alt bliver jo digitaliseret, så man er jo nødt til at være en lille smule på forkant. Jeg har været lidt nervøs for det, men nu har jeg lært mig selv, at det hedder nemID, og så må det jo være let.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk