Ældre skal spise ugegammelt smørrebrød

Kommunens håndmadder til ældre skal være langtidsholdbare, og det betyder vakuumpakket mad, der er smurt flere dage før.

I flere kommuner spares der, så hjemmehjælperen ikke skal bruge tid på at smøre mad til den ældre

Flere steder i landet må de ældre vænne sig til, at ægge- og leverpostejmaden til frokosten er smurt for over en uge siden, mens middagen skal opvarmes i mikroovnen.

Det skriver Jyllands-Posten, som har foretaget en rundspørge blandt landets kommuner om den langtidsholdbare mad.

I Faaborg-Midtfyn Kommune har politikerne netop valgt at spare to millioner kroner årligt ved, at hjemmehjælperne ikke længere dagligt skal bruge tid på at smøre rugbrødsmadder hjemme hos de ældre.

Syv vakuumpakkede madpakker

Fra årsskiftet får de i stedet én gang om ugen leveret syv vakuumpakkede madpakker. Når den ældre spiser den sidste, kan den derfor være produceret op til ni dage tidligere.

Samme model har man allerede indført i både Nyborg og Esbjerg.

Ældre Sagen frygter, at de vakuumpakkede rugbrødsmadder vil sprede sig til resten af landet, ligesom det allerede er sket med de ældres daglige hovedmåltid, der typisk skal opvarmes i mikrobølgeovnen.

Besparelser over stregen

- Kommunernes jagt på besparelser er gået over stregen, siger Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, til avisen.

Rundspørgen fra avisen viser, at 6 ud af 10 kommuner i dag leverer langtidsholdbare middagsretter til en uge ad gangen.

Socialminister Manu Sareen tager afstand fra kommunernes nye sparemodel med henvisning til, at kommunerne har fået en milliard kroner årligt til at forbedre de ældres forhold.

Minister: Jeg kan ikke forstå det

- Det er uværdigt at give de ældre vakuumpakkede æggemadder, der skal stå i en uge. Jeg kan slet ikke forstå det, siger ministeren.

Avisen har udført sin rundspørge i september. Landets 98 kommuner er blevet spurgt om, hvor ofte de leverer det daglige hovedmåltid ud til visiterede ældre, der bor i eget hjem. 72 kommuner har svaret.

Undersøgelsen viser, at 60 procent af kommunerne leverer mad til en hel uge ad gangen.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk