Ældre tjekker digital postkasse hele tiden

De ældre danskere tjekker digital post 1-2 gange om ugen, mens unge kun tjekker én gang om måneden.

De ældre er oftere inde og tjekke deres digitale post end yngre. Det kan skyldes usikkerhed, mener digitaliseringsstyrelsen, der gerne vil afhjælpe frygten for det nye.

Den digitale postkasse bliver fra lørdag alle danskeres adgang til offentlige papirer af alverdens slags.

Her bliver din pension, dine breve fra sygehuset, din forsikring og alt muligt andet samlet i en elektronisk version af den gode gammeldags postkasse ved hoveddøren.

Men der er stor forskel på, hvordan danskerne benytter den nye digitale løsning.

Mens flertallet af landets yngste kun tjekker deres digitale post en gang om måneden, så stikker den ældre generation langt oftere hovedet ind i deres.

Det viser en rundspørge, Epinion har foretaget for DR Nyheder.

Unge kigger kun digital post engang om måneden

16 procent af de 56-årige eller derover tjekker den digitale postkasse dagligt. Ni procent af dem tjekker den 3-5 gange om ugen, mens flertallet på 22 procent er i den digitale postkasse 1-2 gange om ugen.

Til sammenligning er det kun én procent af de 18-34-årige, der tjekker deres digitale postkasse hver dag. Tre procent tjekker den 3-5 gange om ugen og 14 procent tjekker den 1-2 gange om ugen.

Hos de yngre tjekker flertallet på 17 procent kun postkassen en gang om måneden.

Ældre behandler ny postkasse som gammel

Ifølge it-professor Kim Normann Andersen fra CBS kan adfærden være et tegn på, at de ældre måske ikke helt har forstået, hvad den digitale postkasse egentlig er for en størrelse.

- De ældre kan godt blive noget forvirrede over, hvordan den digitale postkasse fungerer, siger han.

Netop de ældre har både kommuner, Ældre Sagen og Digitaliseringsstyrelsen gjort ekstra meget for at få digital postkasse-klar, og det er langt henad vejen lykkedes, siger teamleder Louise Kampmann.

- Kommunerne har været gode til at tage ud i boligområder og ældrecentre og gøre en eksrta indsats for at opsøge den gruppe af mennesker og gøre dem klar til overgangen. Men vi er selvfølgelig opmærksomme på, at det er en stor omvæltning, siger hun.

Resultatet er også til at læse i statistikken. Her fremgår det, at næsten 545.000 ældre over 65 år har tilmeldt sig digital post. Dermed er der flere ældre, der har tilmeldt sig ordningen end der er ældre, der har valgt den fra.

Louise Kampmann har ikke noget endeligt svar på, hvor ofte man skal tjekke sin digitale postkasse.

- Det må være op til den enkelte. Som udgangspunkt kan man jo gøre som man gør med sin fysiske postkasse, men vi foreslår, at man benytter sig af muligheden for at få en mail eller sms, når der kommer post i den digitale postkasse. Så slipper man for at tjekke uden grund, siger hun.

Undersøgelsen er foretaget af Epinion på vegne af DR Nyheder. 1.284 danskere blev adspurgt og undersøgelsen har en maksimal statistisk usikkerhed på 2,73 procentpoint.

Facebook
Twitter