Ældre vil have robot frem for hjemmehjælp

De fleste vil hellere have hjælp af teknologi end kommunale medarbej- dere eller familie, hvis de ikke kan klare sig selv.

De ældre vil have robotter (© colourbox)

Bliver vi så svækkede, at vi ikke længere selv kan klare at spise, bade eller gå på toilettet, så er det ikke hjemmehjælperen eller ens voksne børn, man helst vil have hjælp af.

Et flertal af danskerne foretrækker at få teknologisk hjælp i form af en bademaskine, et toilet, der selv kan vaske og tørre, og en robotarm, som kan made dem.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet You-Gov har foretaget for KL nyhedsbrev Momentum.

Automatisk toilet

Ud af et repræsentativt udsnit af befolkningen vælger 81 procent det automatiske toilet frem for at skulle have menneskelig hjælp. 69 procent foretrækker at blive vasket i en bademaskine, mens 54 procent ville vælge en robotarm som hjælp til at få mad.

De klare tilkendegivelser overrasker Bent Greve, professor og velfærdsforsker på Roskilde Universitet.

- Men det illustrerer jo, at befolkningen gerne vil kunne klare sig selv, hvis de overhovedet kan gøre det på fornuftige vilkår, siger han til Momentum.

Glade kommuner

Anny Winther, borgmester i Rebild Kommune (V) og formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, glæder sig over opbakningen.

- For det første kan det hjælpe med til at sikre målsætningen om, at de ældre skal være længst muligt i eget liv.

- Og for det andet bliver vi med den nuværende økonomiske krise og kommende mangel på arbejdskraft nødt til at gøre tingene på en anden måde i fremtiden, siger hun.

Kontrol over eget liv

7 ud af 10 erklærer sig i undersøgelsen enige i, at teknologiske hjælpemidler gør det muligt at føle, man har kontrol over sit eget liv.

Og 55 procent mener, teknologiske hjælpemidler gør det nemmere at bevare sin værdighed end ved at skulle have hjælp fra andre mennesker.

Ældre Sagen mener dog, at undersøgelsen kan give et lidt for positivt billede, fordi den er foretaget via internettet, hvor de mest teknologi-forskrækkede ældre næppe er med.