Ældresagen: Det er ikke en burgerbestilling at fravælge genoplivningsforsøg. Man skal tænke sig grundigt om

Det er blandt andet frygten for at ende som en "grøntsag", der får nogle ældre til at vælge forsøg på genoplivning fra.

Når lovændringen forventeligt træder i kraft, skal man, hvis man er fyldt 60 år, kunne tage stilling til, om man vil genoplives. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Det falder i god jord hos Ældresagen, at det fra næste år skal være muligt for personer over 60 år at fravælge et forsøg på genoplivning efter et hjertestop.

Ældresagen har i flere år arbejdet for netop sådan en ordning, fortæller vicedirektør Michael Teit Nielsen.

- Vi synes, det er rigtig godt, at man kan frabede sig genoplivningsforsøg, hvis der er en risiko for, at man ikke får et godt liv efter en genoplivning.

Lovændringen har været længe undervejs, men Sundhedsministeriet forventer, at det i 2024 bliver muligt at fravælge genoplivningen.

I dag kan man kun fravælge forsøg på genoplivning, hvis man er i et behandlings- eller sygdomsforløb eller har oprettet et behandlingstestamente.

  • Lægmænd har stadig pligt til at forsøge genoplivning og tilkalde hjælp, hvis man er vidne til et hjertestop, og man skal som lægmand derfor ikke tage stilling til, om en person eventuelt har frabedt sig genoplivningsforsøg.

  • Kilde: Sundhed.dk

En alvorlig beslutning

Selvom der fra 2024 med al sandsynlighed bliver frit valg i forhold til forsøg på genoplivning for alle over 60 år, er det ikke en beslutning, man skal tage let på, mener vicedirektøren i Ældresagen.

- Det er ikke et valg, man skal tage impulsivt en grå mandag aften, når man sidder trist og tænker: "Nu går jeg ind og framelder mig genoplivningsforsøg".

Ifølge Michael Teit Nielsen ønsker nogle ældre borgere at kunne sige nej til genoplivning af frygt for at ende som en såkaldt "grøntsag".

Det er netop i de tilfælde, der er brug for at vende sin beslutning med for eksempel en sygeplejerske eller læge, så den ældre kan få vejledning på baggrund af sit helbred, så man kan blive klogere på, hvordan udsigterne til at klare sig efter en genoplivning ville være.

- Jeg vil gerne indskærpe, at det ikke er en beslutning, man skal tage på samme måde, som når man bestiller en burger på den lokale burgerbar. Det er et etisk og eksistentiel at sige nej til spørgsmålet om genoplivningsforsøg, siger han.

Når lovændringen forventeligt træder i kraft, skal man, hvis man er fyldt 60 år, kunne tage stilling til spørgsmålet via MitID på sundhed.dk eller med et papirdokument.

På den måde vil det nemt kunne ses af ambulancereddere, læger og sundheds- og plejepersonale.