Affaldsekspert: Upcycling afhjælper affaldsproblem

Danmark er europamestre i skrald. Men en ny trend, der handler om at puste liv i gammelt affald, er med til at afhjælpe problemet.

Det er helt almindeligt affald, som både forbrugere og virksomheder i stigende grad genopliver som nye eller en del af nye produkter. Det hedder upcycling. (Foto: © Jakob Andresen, DR København)

I Danmark er vi enormt gode til at producere skrald, faktisk er vi de bedste i hele Europa. 718 kg bliver det i gennemsnit til per person om året. Over halvdelen af det forbrænder vi, mens lidt under en tredjedel bliver genanvendt.

Tjalfe Poulsen er Lektor ved institut for kemi og bioteknologi, sektion for miljøteknologi, på Aalborg Universitet og ekspert i affaldshåndtering. Han kalder affaldsrekorden for pinlig, men roser til gengæld danskerne hjemme i stuerne for at være med til at afhjælpe problemet.

- Det er blevet en trend at upcycle, og der er en tendens til, at flere og flere gør det. På den måde afhjælper de i hvert fald en del af affaldsproblemet, siger han,

Han pointerer dog, at det langt fra er nok i sig selv, da der er stadigvæk en stor mængde affaldstyper, som ikke bliver upcyclet, fordi der ikke lige umiddelbart er nogle muligheder for at genbruge dem indenfor de enkelte husholdninger.

Upcycling foregår over det hele

Tjalfe Poulsen forklarer, at det ikke kun er forbrugerne, der dyrker tendensen.

- Der er også mere fokus på det i kommunerne, og flere projekter bliver startet op omkring kildesortering og genbrug i de enkelte husholdninger. Også blandt forskellige virksomheder er der et større fokus på at afsætte affald til andre virksomheder, som så kan bruge det, siger han.

Og det er kun smartere, slår Tjalfe Poulsen fast.

- Det er en klar fordel at genbruge. For det første fordi vi sparer den energi, der ellers bruges til at producere nye produkter, og vi undgår at producere nogle kedelige restprodukter, som vi skal håndtere bagefter, siger han og fortsætter:

- Endelig sparer vi en del CO2, både fordi vi sparer energi, men også fordi vi undgår at forbrænde produkter, som indholder fossilt kulstof.

Gå i gang med at genanvende nu

Og der er ingen grund til at vente, forklarer Tjalfe Poulsen, for det er helt tydeligt, at udviklingen går i retning af mere og mere genbrug over hele verden. Især lande med en høj produktion og brug af råmaterialer som Kina og Indien har allerede et stort fokus på at genanvende mere.

- Det er klart smart at øge genbruget, fordi de råmaterialer, som vi i dag bruger til produktion af vores varer, er jo for det meste endelige. Så på et eller andet tidspunkt, så vil vi løbe tør, og så er vi tvunget til at genbruge. Derfor kan vi lige så godt gå i gang med det samme, siger han.

Upcycler du selv? Så send en mail med emnet "upcycling" til 1212@dr.dk med billeder og beskrivelser af dine upcyclede produkter, så samler dr.dk dem i løbet af fredag 28. juni og udgiver dem sidst på dagen her på sitet.