Afgørelse i 'største sag om udenlandsk arbejdskraft': Polakker får langt mindre end krævet

Tre polske håndværkere tildeles små 300.000 kroner i sag, som 3F håber kan føre til flere sager.

Det er metrobyggepladser som denne på Kongens Nytorv, at Adecco har haft håndværkere ude på. Arkivfoto. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

I en af Danmarkshistoriens største og mest komplicerede voldgiftssager er der nu faldet afgørelse, og vikarbureauet Adecco skal betale 243.805 kroner til tre polakker, der har arbejdet på Københavns metrobyggeri.

De skal derudover betale 50.000 kroner i en bod til selvsamme.

Men det er langt fra de 1,7 millioner kroner, som 3F oprindeligt krævede. Og derfor modtages nyheden med forbehold i fagforbundet.

- Selve beløbet er jo ikke nær så stort, som vi godt ville have haft det. Men det siger meget om forløbet og kendelsen, siger Silas Grage, faglig sekretær i Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, der hører under 3F.

I løbet af sagen har 3F og de polske håndværkere fået efterbetalt 185.000 kroner, og derfor ender sagen på en lille halv million kroner.

Det svarer til en tredjedel af hvad, fagforbundet havde som mål fra sagens start, og det er der flere årsager til, forklarer Silas Grage.

Men den mest vægtige grund er, at en stor del af deres krav er blevet 'skudt til hjørne', da der ikke har været nok beviser.

- Så vi har nye chancer for at præsentere flere beviser og præsentere dem bedre. Og så håber vi på at få de andre beløb, hvis vi formår det, siger han.

Han håber på, at de kan nå en million kroner til de tre arbejdere, hvis alt går vel.

Vil danne præcedens for andre sager

De tre polakker, Lukaz Klar, Darius Guzowski og Slawomir Swietek, har arbejdet på metrobyggeriet i København. Og her fik de mere arbejde, end de skulle have. Det var ikke unormalt, at deres otte-timers vagter blev forlænget med en tilsvarende vagt på en anden metrobyggeplads.

Ifølge afgørelsen arbejdede de tre polakker op mod 34 dage i træk og op mod 90 timer om ugen. Én af arbejderne var på et tidspunkt på arbejde i 33 timer i træk.

Sagen er rejst for at danne præcedens og få klarlagt nogle principper for en lang række lignende sager.

Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening har omkring 70 medarbejdere under samme vilkår, og i alt er der 1.500, der har arbejdet på metrobyggerier fra 2013-2016, som kunne berøres af afgørelsen. Derudover fører fagforeningen samtidig en lignende sag fra 2017-2018.

- Jeg synes generelt, det er lykkedes langt hen af vejen, så sagen vil kunne danne præcedens. Men der er også en del konkrete ting i dommen, der ikke kan løses af principper alene, siger Silas Grage.

Dansk Byggeri: 'Vi honorerer efterbetalingskravet'

I Dansk Byggeri, som har repræsenteret Adecco i sagen, tager direktør Peter Stenholm afgørelsen til efterretning.

- Vi er glade for at have modtaget den, og at opmændene har skrevet en så klar kendelse, siger han.

- Der er en del principielle spørgsmål om forståelsen af vores overenskomst, som er taget stilling til. Det er godt, de har præciseret, hvordan vi skal forstå de bestemmelser. Og så er det selvfølgelig alvorligt, at der er fastslået et efterbetalingskrav. Men det vil selvfølgelig blive honoreret, siger han.

Han ser frem til at sætte sig ned sammen med modparten og håber på at kunne løse sagen mellem dem uden at skulle involvere det juridiske system.

Facebook
Twitter