Afgørende møde i kræftsagen: Nu skal politikerne tage stilling til hospitalsledelses fremtid

Klokken 9 er der ekstraordinært forretningsudvalgsmøde i Region Midtjylland om kræftsagen.

Forretningsudvalget i Region Midtjylland skal tage stilling til, om kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital skal have ledelsesmæssige konsekvenser. (© Tonny Foghmar Kommunikation Aarhus Universitetshospital)

Alt for lange ventetider på livsvigtige kræftoperationer. Forkert information til patienterne.

Og manglende indberetninger til Sundhedsstyrelsen i forbindelse med at behandlingsgarantien er blevet overskredet i flere hundrede hundredvis af tilfælde.

De seneste uger har DR Nyheder afdækket en række forhold på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, som er blevet stærkt kritiseret af flere eksperter.

Og her til formiddag kulminerer sagen så foreløbig, når forretningsudvalget i Region Midtjylland holder et ekstraordinært møde.

Forud for mødet har politikerne bedt direktionen i regionen - på baggrund af to uvildige undersøgelser - komme med en vurdering af, om sagen bør få ledelsesmæssige konsekvenser.

Purnima Erichsen (K) er formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland. (Foto: © René Schütze, Ritzau Scanpix)

Formanden for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Purnima Erichsen (K), har meget svært ved at forestille sig, at der ikke på den ene eller anden måde bliver draget nogle til ansvar i sagen.

- Jeg tænker ikke, at det kan undgås, når man ser det, der er kommet frem i medierne, men også i hospitalsledelsens egen redegørelse. Som jeg ser det, er der tale om et ledelsessvigt, siger hun.

Et spørgsmål om tillid

I forrige uge afleverede ledelsen på Aarhus Universitetshospital sin tredje redegørelse om kræftsagen, men den fik efterfølgende kritik af flere eksperter og regionspolitikere for at være mangelfuld.

I redegørelsen fastholder hospitalsledelsen, at reglerne generelt set er blevet fulgt.

De seneste opgørelser viser, at 313 kræftpatienter har ventet for længe på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Men selvom hospitalsledelsen muligvis kan påvise, at der ikke klokkeklart er sket lovmæssige overtrædelser i alle aspekter i sagen, så kan sagen sagtens få konsekvenser for ledelsen, forsikrer Purnima Erichsen.

- Uanset at man ser på det juridisk, så er der udfordringer på Aarhus Universitetshospital. Det, vi har set de seneste uger, er ikke tilfredsstillende, siger hun og henviser blandt andet til overlægen Peter Nerstrøm, der via en whistleblowerordning advarede om livstruende ventetider, men ikke oplevede, at der blev gjort noget ved det.

Det er kun knap to uger siden, at forretningsudvalget bad direktionen i Region Midtjylland komme med en vurdering af, om kræftsagen bør få konsekvenser for ledelsen på Aarhus Universitetshospital.

Direktionen har efterfølgende bestilt to undersøgelser. Statens advokat, Kammeradvokaten, er blevet bedt om at afdække de juridiske aspekter, og konsulentvirksomheden Implement Consulting Group skal forsøge at afklare, hvordan det kunne ske, at ventetiderne på kræftoperationer blev overskredet over så en lang periode.

For Purnima Erichsen er det meget vigtigt, at en eventuel beslutning om ledelsesmæssige konsekvenser tages på et så oplyst grundlag som overhovedet muligt.

- Det her handler jo også om tilliden til vores sundhedsvæsen. Og rigtig mange medarbejdere går på arbejde hver dag på Aarhus Universitetshospital, og de gør det rigtig godt, også på kræftområdet. Men vi er nødt til at få ryddet op, siger hun.

Lektor: Ikke set før

Lektor i sundhedsret, Kent Kristensen, har fulgt sagen tæt i de seneste mange uger, og han mener, at særligt én afsløring stikker ud:

Den handler om, at flere patienter med fremskreden tarmkræft har fået forkert besked om deres mulighed for at blive opereret i udlandet.

- Det er set med mine øjne den største fejl, der er sket. Det er en grov fejl, fordi det betyder, at helt basale patientrettigheder er blevet tilsidesat, siger han.

Kent Kristensen har igennem flere år fulgt mange andre sager i sundhedsvæsenet, hvor der er problemer med at leve op til ventetidsgarantier. Men for ham adskiller kræftsagen sig fra dem og er enestående.

- Jeg har ikke som her før set sager, hvor man på den måde har misinformeret patienterne for at udelukke dem for muligheden for at søge behandling i udlandet, siger lektoren.

Forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland begynder mandag klokken 9.

Peter Nerstrøm var overlæge på Aarhus Universitetshospital, da ventetiderne begyndte at skride. Han forsøger at råbe ledelsen op - uden held. Hør hans historie i Genstart her:

Overlægens advarsler