Afhandling: EU's fiskeripolitik død sild

EU?s fælles fiskeripolitik er stort set ikke lykkedes på et eneste punkt, siden den blev vedtaget for 26 år siden, påpeger doktorafhandling fra Aalborg Universitet.

EU's fælles fiskeripolitik har været en lang fiasko, siden den blev vedtaget i 1983.

Så hård er dommen i en doktorafhandling fra Aalborg Universitets forskningscenter for Innovative Fisheries Management.

EU-kommissionen har for nylig udsendt en grønbog som debatoplæg til de politiske forhandlinger, der skal ende med en revision af fiskeripolitikken.

Reform er nødvendig

Og der er god grund til at ændre de eksisterende regler, mener professor Jesper Raakjær, som den 12. maj forsvarer sin doktorafhandling.

- Jeg har undersøgt erfaringerne fra de sidste 25 år, og det står lysende klart for mig, at den fælles fiskeripolitik må reformeres, hvis man skal kunne leve op til målsætningerne om at sikre bæredygtig udnyttelse af fiskebestandene, rationel udvikling af sektoren og sikre forbrugerne sunde fisk til rimelige priser, siger Jesper Raakjær.

Resultaterne af hans mangeårige forskning stiller den europæiske fiskeripolitik i et særdeles dårligt lys og peger på, hvad der er gået galt.

Medlemslande uden forpligtelser

Jesper Raakjær peger blandt andet på at EU's medlemslande ikke har været forpligtet til at gennemføre de beslutninger, som de indgår i EU's Ministerråd.

Det skulle ellers være med til at sikre bæredygtigt fiskeri, såvel biologisk som økonomisk og socialt - og landene har hver især større fokus på nationale interesser end på kollektive løsninger og fællesskabsinteresser.

Overordnet politik en fiasko

Ifølge Jesper Raakjær er der ikke noget alternativ til den fælles fiskeripolitik. I stedet burde man skabe, hvad han kalder øko-region-baserede fiskeripolitikker, inden for en fælles overordnet ramme.

- I dag forsøger EU at forvalte stort set alle aspekter af bestand og fiskeri, selvom fiskerisektoren i EU er ekstremt fragmenteret og de øko-systemer, der er omfattet af reglerne er vidt forskellige. Og i sådan en sammenhæng giver en overordnet, fælles fiskeripolitik ikke megen mening, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk