Afløseren for antibiotika kan blive dansk

Danske forskere er på vej med afløser for antibiotika, som stadigt flere bakterier er modstandsdygtige overfor

Danske forskere er på vej med afløser for antibiotika, som stadigt flere bakterier er modstandsdygtige overfor (Foto: Colourbox)

Nye kunstigt fremstillede stoffer kan blive afløseren for antibiotika, som i op mod 70 år har været det allervigtigste våben i lægernes kamp mod bakterieinfektioner hos mennesker.

Forskning fra DTU Fødevareinstituttet viser, at stofferne dermed kan blive et vigtigt middel i kampen mod det stigende antal antibiotikaresistente bakterier, som er en voksende trussel mod menneskers og dyrs sundhed.

Satser på nyt stof

Ved hyppig brug kan antibiotika tabe sin virkning og bakterierne udvikle resistens overfor antibiotika. Dermed står lægerne pludselig med helt almindelige sygdomme, som der ikke længere er nogen eksisterende behandling mod.

Alene i EU-landene slår resistensproblemer hvert år 25.000 mennesker ihjel, og tallet er stigende.

- Vi håber, at de nye stoffer kan blive fremtidens antibiotika. Det er meget vigtigt, fordi antibiotikaresistens er et meget alvorligt. Hver måned ser vi nye former for antibiotikaresistente bakterier. Derfor er der meget pres på at udvikle nye og bedre alternativer, siger Line Hein-Kristensen fra DTU Fødevareinstituttet.

Hendes ph.d-projekt er en del af den nye forskning.

Resistens er største trussel

De nye kunstig fremstillede antibakterielle peptider er oprindeligt en naturlig del af immunforsvaret, og forskerne efterligner nu deres egenskaber i jagten på bedre og mere effektiv medicin.

- Stofferne laver huller i bakteriernes cellemembran eller opløser den helt. De virker derfor mere omfattende end antibiotika, som kun hæmmer ét specifikt protein i cellen. De nye stoffer slår mange flere forskellige bakterier ihjel. Derfor er de mere effektive overfor de resistente bakterier, siger Line Hein-Kristensen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har udråbt antibiotikaresistens som en af de største trusler mod menneskers sundhed.

/ritzau/

FacebookTwitter