Afrikanere bør adoptere danske ældre: Fem millioner har nu set P3-satirevideo

Videoen indtager - indtil videre - en andenplads over mest omtalte DR-videoer på Facebook. Kun æble-professoren slår den.

Jackson Nouwah, der er den fiktive stifter af AADF, er i virkeligheden guide for Ibis og laver amatørteater.

- Giv en hånd til... Danmarks ældre.

Danske ældre har det så skidt, at afrikanerne bør give vores nødlidende medborgere et lykkeligere liv i Afrika ved at adoptere dem.

Sådan lyder det ironiske budskab i P3-videoen 'Adopt a Dane'.

Videoen, som er ment som en blanding af underholdning og oplysning, er nu nået ud til knap fem millioner seere rundt om i verden.

Danmarks Indsamling

P3-videoen 'Adopt a Dane' er lanceret i forbindelse med DR's Danmarks Indsamling.

Hvert år går 12 af Danmarks største humanitære organisationer og DR sammen og samler ind til fordel for nogle af verdens fattigste og mest udsatte mennesker.

Temaet i år er '10 år mod fattigdom'.

Showet sendes live på lørdag den 6. februar klokken 19 på DR1.

Lise Rønne og Ulla Essendrop er værter.

Læs mere på dr.dk/indsamling.

- I Danmark har vi en lang tradition for at bruge humor og satire, når vi behandler svære emner. Videoen er et satirisk fundraising-tiltag i P3's fokus på Danmarks Indsamling, forklarer DR's redaktør på Danmarks Indsamling, Anders Thomsen.

Medier i Portugal, Holland, Italien, Norge, Sverige, England og USA har blandt andre omtalt den danske video, som blev publiceret i mandags.

Idéen til 'Adopt a Dane' hentede folkene bag videoen fra Facebook-kommentarer. Her stødte de nemlig på den samme holdning igen og igen, hvert år når indsamlingsshowet nærmede sig:

- Vi kunne ikke slippe, at mange skrev, at vi skulle støtte ældre i stedet for at støtte i u-landene, siger Jonas Delfs, digital redaktør i DR.

- Vi kunne ikke overskue flere lidelseshistorier op til showet og tænkte, om vi i stedet kunne komme kritikken i forkøbet og vende det hele lidt på hovedet, siger han.

Og det lader til, at modtagerne har forstået budskabet. I skrivende stund er videoen blevet 'liket' knap 32.000 gange og delt 31.000 gange på Facebook.

- Liberianere er nemmere end danskere

Lasse Schøber er en af journalisterne bag videoen, og han var med i Liberia for at lave optagelserne. Trods den ekstreme fattigdom, som liberianerne lever under, så var de utroligt imødekommende, fortæller han.

- Det var faktisk nemmere at optage omkring menneskerne dernede end danskerne herhjemme, siger Lasse Schøber.

- Deres smil nåede op til begge ører, og de ville bare gerne hjælpe, siger han og fortæller om en episode, hvor tv-holdets bil brød sammen i junglen og en fattig dame i en landsby - der dog ingen rent vand havde - tilbød dem småkager.

- I hælene på voksen-baby og æble-Hans

Med videoens enorme omtale og tusindvis af delinger indtager opfordringen om ældre-adoptioner en andenplads over mest populære DR-videoer.

Den eneste, som har fået endnu flere seere til tasterne, er professor Hans Rosling, der på pædagogisk vis forklarer sig med æbler i Deadline.

Ifølge Rasmus Thaarup fra DR Medier, som er afdelingen, der står for programmer, har adoptionsvideoen gode muligheder for at nå endnu bredere.

- Populære videoer plejer at gå viralt i et par uger. Og det er selvfølgelig en fordel, at den er på engelsk, siger han.

Han spåede tidligere i dag, at 'Adopt a Dane'-videoen inden længe ville overhale videoen med voksenbabyen, der udkom i sidste uge. Men det er altså allerede sket, inden denne artikel nåede at udkomme.

Top 5 over mest sete DR-videoer

Når man måler på videoernes spredning, kigger man på interaktionen, som er en kombination af delinger, kommentarer og likes.

For det seneste år får man denne liste: