Afrikansk fuglsensation i Danmark

Fuglearten hvidkronet stenpikker er for første gang set i Skandinavien - nærmere bestemt i Saltbæk Vig, hvor den sandsynligvis har opholdt sig et stykke tid.

Fuglereservatet Saltbæk Vig nordøst for Kalundborg kan i øjeblikket fremvise en nordafrikansk gæst, der aldrig før er fløjet til Skandinavien. Navnet er hvidkronet stenpikker, og der er tale om en fugleart.

Man skal helt tilbage til 1982 for at støde på arten i Vesteuropa, så der er ikke noget at sige til, at observationen har fået landets ornitologer til at spærre øjnene op.

Ingen tvivl om fuglen

Det var fugleentusiasten Uffe Seneca, der onsdag opdagede den rejseglade stenpikker og lod observationen flyve ud i det ornitologiske miljø. Torsdag havde ikke færre end 200 mennesker derfor fundet vej til Saltbæk Vig.

- Der er ingen tvivl om, at det er en hvidkronet stenpikker. Vi havde alle specialister derude i dag, siger Uffe Seneca, der over for jp.dk beskriver fuglen således:

- Den er kulsort, og så har den en hvid kalot på hovedet, ligesom en israeler har.

Fugleart nummer 464

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er den hvidkronede stenpikker fugleart nummer 464, der er observeret i Danmark.

- Noget tyder på, at den har holdt til i området i et godt stykke tid, for der var masser af klatter på stenene i dyngen, hvor fuglen ofte sad, siger Rasmus Strack fra DOF til foreningens hjemmeside.

Han fortæller, at den sjældne fugl er yderst tillidsfuld og kan observeres på få meters afstand.

Den nordafrikanske gæst jager i øjeblikket insekter i Saltbæk Vig, hvor den er set i selskab med et par indfødte hvide vipstjerter.