Afsløring: Omar el-Hussein ville leje sig ind overfor Krudttønden før terrorangreb  

Hemmeligholdte oplysninger viser, at Omar el-Hussein i dagene op til terrorangrebet på Krudttønden ihærdigt forsøgte at leje flere lejligheder overfor Krudttønden

Omar el-Hussein søgte ifølge DR Nyheders oplysninger i dagene før angrebet på lejligheder tæt på Krudttønden. På Airbnb havde han oprettet en falsk profil under navnet Omer.

Den afdøde terrorist Omar el-Hussein forsøgte at leje flere lejligheder tæt på eller over for kulturhuset Krudttønden på Østerbro, inden han iværksatte sit terrorangreb.

Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for DR Nyheder.

Oplysningerne har hidtil været hemmeligholdt af Københavns Politi, men ifølge DR Nyheders oplysninger har de været centrale for efterforskningen af terrorangrebet ved Krudttønden den 14. februar 2015.

Her skød Omar el-Hussein mod et arrangement for ytringsfrihed, hvor den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks deltog.

DR Nyheder har talt med to af de personer, hvis lejligheder Omar el-Hussein forsøgte at leje via udlejningsportalen Airbnb. De ønsker begge at være anonyme, men DR Nyheder har set dokumentation for henvendelserne.

"Kan jeg leje din lejlighed?"

Omar el-Hussein oprettede ifølge DR Nyheders oplysninger i ugen op til angrebet en falsk profil på Airbnb og søgte over to dage målrettet efter lejligheder med blandt andet udsigt til Krudttønden.

Til en af udlejerne skrev Omar el-Hussein, at han var studerende og havde brug for lejligheden til sine ”studier.”

På en anden lejlighed skrev han: ”Har du mulighed for at leje din lejlighed ud til mig i denne korte periode?”

Han ønskede at have lejligheden fra den 12.-15. februar 2015 – altså fra to dage før angrebet, der fandt sted den 14. februar

Det var ifølge DR Nyheders oplysninger denne profil, Omar el-Hussein oprettede på Airbnb. Her søgte han efter flere lejligheder omkring Krudttønden i København, hvor han senere skød og dræbte én civil og sårede flere betjente.

Udlejere gik til politiet

Ifølge DR Nyheders oplysninger lykkedes det aldrig politiet at finde ud af, om Omar el-Hussein ville have brugt lejligheden før eller under angrebet mod Krudttønden.

De to udlejere, som DR Nyheder har haft kontakt til, henvendte sig efter angrebet selv til politiet.

De fortæller begge til DR Nyheder, at de afviste Omar el-Husseins anmodning om at leje deres lejlighed, fordi ”hans profil så mærkelig ud.”

Omar el-Hussein havde hverken uploadet et profilbillede eller skrevet en profiltekst om sig selv. Derfor fik han altså aldrig held med at få adgang til en lejlighed.

Omar el-Hussein blev efter sine angreb mod både Krudttønden og senere synagogen i København dræbt af politet.

Det er derfor meget begrænset, hvad der hidtil har været fremme om hans planlægning og færden i tiden op til angrebene. Den del af efterforskningen har politiet hemmeligholdt.

Bonnichsen: Ny viden om hans planlægning

Københavns Politi har tidligere fortalt, at Omar el-Hussein fra tre forskellige ip-adresser i dagene op til angrebet havde besøgt Lars Vilks' og Krudttøndens hjemmeside og blandt andet kigget på Krudttøndens indretning.

Men oplysninger om, at han forsøgte at skaffe sig adgang til flere lejligheder i området, bidrager til en ny opfattelse af, hvor planlagt angrebet var.

Det mener tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Hans Jørgen Bonnichsen.

- Mange har nok haft den modsatte opfattelse, altså at angrebet var mere impulsivt. Nu viser det sig, at han nøje har forberedt det og dermed har haft et stærkt forsæt til at begå angrebet.

- Det er meget interessant. Også til belysningen af det her historisk. Vi skal jo tage ved lære af det angreb, lyder det fra Hans Jørgen Bonnichsen.

At en terrorist skulle lykkes med netop at leje en lejlighed tæt på et terrormål, har ved flere lejligheder været en reel frygt i PET.

Blandt andet brugte PET ressourcer på at tjekke, om nogen havde lejet værelser med udsigt til den karetrute, som Kronprinsparret var på gennem København, da de i 2004 blev gift.

Københavns Politi vil hverken be- eller afkræfte DR’s oplysninger, og henviser i stedet til den evalueringsrapport, der er lavet efter angrebet.