Afsløring: Over hele landet findes arkiver med nøgenbilleder

En rundspørge viser, at over 30 SSP-medarbejdere i landets kommuner kender til lokale mapper, der indeholder nøgenbilleder af unge piger, som bliver delt blandt unge.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Det vakte opsigt, da det sidste år kom frem, at lokale unge piger fik delt private nøgenbilleder i den såkaldte Viborg-mappe. DR2 Dokumentar kan nu afsløre at det langt fra kun er i Viborg, at den slags sker.

I over 30 kommuner over hele Danmark har SSP-medarbejdere kendskab til lignende større eller mindre samlinger med nøgenbilleder af nøgne piger, og i få tilfælde drenge, som bliver delt på nettet. Nøgenbilleder der er kommet ud mod pigerne vilje, og som nu spredes blandt egnens lokale unge.

Det viser en rundspørge, som folkene bag DR2-dokumentaren 'Ung, nøgen og udnyttet' har foretaget til SSP-medarbejdere i alle landets kommuner.

(Se alle kommuner i grafikken i bunden af artiklen)

Store konsekvenser for unge piger

Rasmus Theil, der er SSP-konsulent i Jammerbugt Kommune, slår alarm over de store konsekvenser, det har for de unge piger, hvis nøgenbilleder bliver spredt og delt på nettet.

- Jeg har et eksempel på en pige på 14 år, som sender et nøgenbillede til sin kæreste, hvor de så senere slår op. Hun finder en ny kæreste, hvorefter ekskæresten bliver sur og sender nøgenbilledet af hende videre til nogle kammerater. Derfra bliver det spredt nettet.

- Der går ikke længe, inden pigen bliver konfronteret med nøgenbilledet og spurgt, om hun ikke vil sende et nyt. Hun bliver også konfronteret med det på Facebook og spurgt, om hun vil mødes og dyrke sex, fortæller Rasmus Theil.

Konsekvenserne for den unge pige har været store. Fra at være aktiv i foreningslivet og social anlagt, er hun blevet indadvendt og nervøs. Alle steder hun kommer, er hendes nøgenbillede kendt.

Hvad er SSP?

  • SSP står for Skole, Socialforvaltning, Politi og er et kriminalitetsforebyggende samarbejde på kommunalt plan mellem skole, socialforvaltning og politi, rettet mod børn og unge.

  • SSP-samarbejdet er forskelligt fra kommune til kommune. Men primært underviser SSP-konsulenter om forebyggende indsatser i forhold til alkohol, stoffer, kriminalitet og brugen af sociale medier.

Omfanget er enormt

Rasmus Theil har arbejdet som SSP-konsulent i ti år, og han oplever, at deling af primært unge pigers nøgenbilleder nu fylder en stor del af hans arbejdsdag.

I 2007 var deling af nøgenbilleder slet ikke et problem, men specielt de sidste to år er problematikken vokset.

- Det er gået stærkt. Rigtig stærkt de sidste par år.

Han oplever, at teenagedrenge bytter nøgenbilleder af pigerne, som var det pokémon- eller fodboldkort.

- Jeg ser eksempler på drenge, som har syv-otte forskellige nøgenbilleder på deres telefon og bytter dem, som man i gamle dage byttede pokémonkort eller fodboldkort. Det skræmmer mig. Respekten for det intime er fuldstændig forsvundet, og det synes jeg er et farligt signal.

Nøgenbillede = tillidserklæring

I Holbæk Kommune kender SSP-koordinator Mads Vilken Kruse også til episoder, hvor unges nøgenbilleder er blevet spredt med lynets hast.

Han har oplevet to episoder på to år, så han opfatter ikke omfanget som kæmpestort i Holbæk Kommune.

Han har til gengæld en forklaring på, hvorfor unge sender nøgenbilleder til hinanden.

- Jeg har oplevet, at piger sender et nøgenbillede til en kæreste i god tro. Det er en måde at vise tillid til hinanden på. Problemet er bare, at to måneder senere har de slået op og fået en ny kæreste, og så kan billedet bruges imod dem, siger Mads Vilken Kruse.

Forældre skal inddrages langt tidligere

Kodeordet for at få stoppet delingen af nøgenbilleder på nettet er ifølge Rasmus Theil en tidlig indsats, hvor børn, forældre og skole skal håndtere problematikken langt tidligere end i dag.

- Jeg tror ikke, mange forældre er klar over, hvad deres børn foretager sig på nettet og deres iPad og mange ved ikke, at børnene er så fremme i skoene seksuelt, som de er.

- Vi bør snakke med børnene om det her problem langt tidligere - før de selv oplever konsekvenserne. Jeg foreslår, at vi allerede i 3.-4.-klasse sætter ind og uddanner børnene om det her, siger Rasmus Theil og fortsætter:

- Og så er drengene nødt til at lære at udvise mere respekt over for pigerne.

Dokumentaren 'Ung, nøgen og udstillet' bliver sendt mandag klokken 21.30 på DR2.

DR vil gerne sætte mere fokus på ulovlig deling af intime billeder og videoer. Derfor vil vi meget gerne høre fra dig, hvis intime billeder af dig er blevet delt uden din tilladelse.

Vi vil også gerne høre fra dig, hvis du er forælder til et barn, der har været udsat for det.

Skriv, hvad du har oplevet til dinhistorie@dr.dk, så kontakter vi dig. Intet bliver offentliggjort uden dit/jeres samtykke.

Rettelse 29/8: DR er blevet kontaktet af en SSP-medarbejder fra Furesø Kommune, der fortryder, at han har svaret ja på rundspørgen. Han mener ikke, at der er tale om samlinger eller arkiver i hans kommune – men fortæller, at en række unge fra Furesø Kommune har fået delt nøgenbilleder mod deres vilje. Vi har derfor rettet antallet af kommuner, der kender til lokale arkiver eller samlinger af nøgenbilleder fra 36 til 35.

Rettelse 16/9: Efter at dokumentaren er blevet sendt er DR blevet kontaktet af SSP medarbejdere eller kommunikationsmedarbejdere fra fire kommuner, der ikke mener at deres oprindelige svar i rundspørgen er retvisende. Rundspørgen blev besvaret skriftligt af kommunens SSP medarbejder og alle positive svar blev efterfølgende bekræftet i en telefonsamtale med en DR journalist. De fire kommuner fortæller nu at de alle har oplevet deling af nøgenbilleder, men mener ikke at der har været tale om deciderede arkiver eller samlinger i deres kommune. Det drejer sig om Langeland, Ærø, Thisted og Brøndby. Vi har derfor nedjusteret antallet i artiklen ovenfor.

(Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)