Afstanden mellem tankene besværliggør slukningsarbejdet

Den korte afstand mellem tankene på anlægget på Fredericia Havn gør det svært for brandvæsenet at komme til, vurderer ekspert.

Branden i en olietank på Fredericia Havn er svær at få under kontrol, og slukningsarbejdet kan tage det meste af torsdagen, vurderer politiet. (© Thomas Devantier)

Branden i en olietank på Fredericia Havn kan blive svær at få under kontrol, og slukningsarbejdet bliver besværliggjort af, at tankene på anlægget står så tæt.

Palmeolien i tanken klassificeres ikke som brandfarlig, og derfor ligger tankene tæt, forklarer direktør i Dansk Brand og Sikringsteknisk Institut, Ib Bertelsen, som har været med til at godkende etableringen af anlægget på havnen.

- Når vi arbejder med brandfarlige væsker, sikrer man tankene ved at have god afstand mellem dem, sådan et en brand ikke kan skade en nabotank. Så har man en form for sikkerhed, og man skal installere faste slukningssystemer og faste overrislingsanlæg, som kan køle nabotankene, siger han.

Men det er ikke tilfældet med anlægget i Fredericia Havn. Palmeolien i tanken er varmet op til ekstremt høje temperaturer, og det kan øge risiko for kollaps af de omkringliggende tanke.

Se optagelser fra branden i nat:

Ifølge Ib Bertelsen er en del af det vigtige redningsarbejde nu derfor også at få sænket temperaturerne i nabotankene.

- Man kan komme skum på. Det er typisk det, man gør, når man slukker en brand i et olieholdigt produkt, så bruger man ikke vand, det kender vi jo fra frituregryden derhjemme. Der skal skum til, og jeg fornemmer, at det også er derfor, man har rekvireret assistance fra andre steder med det, vi kalder alkoholbestandigt skum, som er det, der skal anvendes til den type olie, siger Ib Bertelsen.

Ifølge Sydøstjyllands Politi er det stadig svært at sige noget om, hvor længe det vil tage at få branden under kontrol. Branden i tanken med palmeolie har været så voldsom, at brandvæsenet i løbet af natten har måttet trække køretøjer og mandskab væk fra havneområdet.

Omkring 250 personer er blevet evakueret fra deres hjem i området på grund af branden, og beboerne har sovet på Fredericia Idrætscenter, ligesom flere skoler og institutioner er lukkede hele dagen.