Afsted mod Hanstholm! Fuglespottere i valfart for at få glimt af lattermåge

Tonny og hans tre fuglespotter-venner kørte spontant fra Sjælland til Hanstholm i nat for at se en fugl på sjældent besøg.

På havnekanten til venstre i billedet kan man ane lattermågen, som de fugleinteressede kom helt tæt på i dag (Foto: Erik Groth-Andersen)

Da en sms tikkede ind på Tonny Papillons mobil i går, gik det stærkt. Med tre andre fugleinteresserede fra Sjælland fik han koordineret at køre samlet til Hanstholm i håbet om at se den amerikanske lattermåge, der i går var blevet spottet på havnen i den nordjyske by.

Klokken 04.00 i morges trillede bilen afsted for at nå til Hanstholm Havn.

- Vi kørte i et ryk, så vi kunne være derovre, lige inden det blev lyst. Vi var heldigvis omkring 40 mennesker, da vi kom. Jo flere man er til at lede i begyndelsen, jo bedre er det.

- For fuglen kan jo have lagt sig alle mulige steder i sådan en havn, fortæller Tonny Papillon på 54 år, der er fra Kirke Såby på Midtsjælland, og siden han var 15 år har interesseret sig for fugle.

  • Lattermågen er set syv gange før i Danmark. Men det er første gang, at den ses om vinteren. (Foto: Kristian Røge)
  • Lattermågen ser ret almindelig ud, men folk med viden om fugle kender den blandt andet på de sorte vingespidser og den meget mørkegrå ryg. (Foto: Tonny Papillon)
  • En række fugleinteressede har været forbi Hanstholm havn for at se lattermågen, der havde sat sig på havnekanten. (Foto: Kristian Røge)
1 / 3

Med håndkikkerter og teleskoper på trebenede stativer ledte de i en time, før de mange fremmødte fik en melding fra en, der havde spottet lattermågen fra USA på havnekanten.

- Vi skyndte os derhen. Og så stod vi ellers omkring fem til seks meter fra den. Det føltes helt fantastisk. Den er meget tam, og i USA er de faktisk kendt for at spise af hånden, hvis du rækker den frem, siger han og fortsætter:

- Jeg er meget glad, og nu har vi fået endnu et kryds i bogen. Når det lykkedes, så føles det rigtig godt. Så er man ikke kørt forgæves.

Tonni Papillon har de seneste ti år sat 365 kryds på sin liste over fuglearter. De personer, der har sat flest krydser ligger på omkring 430. Den amerikanske lattermåge er kun blevet set syv gange før i Danmark - første gang i 1985.

- Der kan gå mange år, inden den kommer igen. Nogle arter er svære at få sat kryds ved, og den er helt klart i toppen, siger han.

Endnu et kryds i bogen

En anden, der skyndte sig til Hanstholm, er 57-årige Kristian Røge fra byen Vust i Nordjylland 50 kilometer fra Hanstholm.

Da han i går hørte, at den amerikanske lattermåge var blevet set på Hanstholm Havn, krydsede han fingre for, at den ville være der igen i dag, så han kunne drøne afsted i sin bil. Og det var den.

- Da vi kom til havnen stod der en masse mennesker. Den var meget tæt på. Alle var glade og tog masser af billeder. Det er helt fantastisk. Det er en meget sjælden og flot fugl. Det betyder meget at kunne sætte et kryds i min bog, siger han.

Egentlig burde lattermågen stå på stranden i Florida og sole sig og fejre nytår.

I stedet er den kommet på afveje og har sandsynligvis krydset Atlanten og fløjet de omkring 7.000 kilometer til Europa, fortæller Rolf Christensen, ornitolog ved Grenen Fuglestation i Skagen.

- Den er virkelig sjælden. Jeg har set én i mit liv engang ved Vadehavet. Så det var en kæmpe overraskelse, da vi blev ringet op i går, siger han og fortsætter:

- Den bliver vinterens største sjældenhed. Og jeg er sikker på, at fugleentusiaster kommer farende. Jeg vil skyde på, at der kommer 100 de næste dage.

Lattermågen er ikke nem at genkende, med mindre man har viden om fugle. Den er cirka 38 centimeter lang og har et vingefang på lidt over en meter, og ved man ikke, hvad man skal kigge efter, kan den nemt forveksles med en europæisk måge.

Men det trænede øje vil kende den på dens mørkegrå ryg og sorte næb, ben og vingespidser.

Arten har fået sit navn, fordi den kan lyde, som at den griner, når den siger sit kald.

Hvis du gerne vil vide, hvordan mågen lyder, kan høre det lige her.