AFSTEMNING Skal vi arbejde mindre i fremtiden?

Politikerne på Christiansborg har forskellige holdninger, når det gælder antallet af timer i fremtidens arbejdsuge.

Mere og mere arbejde bliver i disse år automatiseret ved hjælp af robotter. Det skaber en mere effektiv produktion, men det sker også på bekostning af færre medarbejdere, der før udfyldte robotternes arbejde. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Er robotterne ved at tage arbejdet ud af hænderne på os? Og betyder robotiseringen, at vi i fremtiden kan arbejde færre timer?

Politikerne på Christiansborg ser forskelligt på, hvor meget eller hvor lidt vi i fremtiden skal arbejde.

Eksempelvis er Uffe Elbæk, politisk leder af Alternativet, en varm fortaler for en kortere arbejdsuge i takt med, at teknologi og robotter vil overtage stadig mere arbejde.

- Vi står over for en enorm teknologisk udvikling, hvor rigtig, rigtig mange jobs kommer til at forsvinde. Så ud fra et solidarisk princip, så synes vi, at vi skal dele det arbejde, der er. En af måderne at gøre det på er, at sænke arbejdstiden, og der har vi foreslået en arbejdsuge på 30 timer, siger Uffe Elbæk i aftenens afsnit af Langt fra Borgen.

Enhedslisten er også tilhænger af en fremtidig arbejdsuge på 30 timer.

- Vi skal dele arbejdet, så der bliver job til flere og mindre stress. En 30 timers uge er godt for de pressede børnefamilier, og det er godt for ligestillingen. Det handler om det gode arbejdsliv - og det gode liv i det hele taget, siger beskæftigelsesordfører Finn Sørensen.

Hvad mener du? Skal vi arbejde mindre, på samme niveau som i dag eller længere? Giv din mening til kende i afstemningen herunder.

Mindre produktivitet duer ikke

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann Jensen, har derimod sværere ved at se, at en kortere arbejdsuge er vejen frem.

- Det der med at sænke arbejdstiden til 30 timer, det synes jeg ikke lige er tidspunktet nu. Vi er i forvejen ikke de allermest arbejdsomme i verden, og hvis vi skal konkurrere mod andre, så går det altså ikke, at vi bliver mindre produktive, lyder hans argument.

Han bliver bakket op af sit partis beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, som gerne ser, at danskerne i fremtiden bruger flere timer på arbejdspladsen.

- Jeg ser gerne, at flere vælger at arbejde nogle ekstra timer. Og jeg ser gerne, at flere kommer i arbejde. Derfor mener Venstre, at vi skal sænke skatten på arbejde. Derfor præsenterer regeringen til efteråret et udspil til Jobreformens anden fase, siger Hans Andersen.

IIH Nordic er et dansk digitaliseringsbureau med cirka 50 ansatte. De har for nyligt sat arbejdsugen ned til 30 timer, uden at de ansatte er gået ned i løn. Det har de blandt andet gjort ved at ændre i arbejdsgangene, som du kan se i videoen herunder.

​Sidste afsnit af Langt fra Borgen på denne side af sommeren bliver sendt i aften klokken 21.55 på DR1.

Facebook
Twitter