AFSTEMNING Støder ordene hottentot og muhamedaner dig? Og hvad med københavnersnude?

Ordet 'hottentot' optræder ikke længere i værkerne på Statens Museum for Kunst. Men det findes stadig hos en frisør i Valby.

Den højreorienterede politiker Mogens Glistrup, stifter af Fremskridtspartiet, var storforbruger af ordet muhamedaner. (Foto: ERIK JEPSEN © Scanpix)

Helle Gluds frisørsalon hedder 'Hotten Tot'.

Et ord, der i lyden er helt identisk med ordet 'hottentot', som Statens Museum for Kunst har slettet fra beskrivelsen af et kunstværk på museet for ikke at støde nogen.

Indtil for nyligt havde Helle Glud aldrig tænk på sit salonnavn som andet end et ord, der ligger godt i munden. Men forleden henviste en mand, hun ikke kender, på mail til ordets betydning ved at send et udklip fra ordbogen.

Kaster man blikket i ordbogen er ordet i familie med 'buskmand' – en person, som tilhører et oprindeligt folkeslag i det sydlige Afrika.

Ifølge sprogforsker Michael Ejstrup bruges det i dag til at beskrive personer fra andre lande, som har en meget anderledes kultur end vores vestlige - som går mærkeligt klædt og spiser fremmed mad. Altså et ord med en negativ klang.

For Helle Glud har en hottentot intet andet end med hår at gøre:

- Jeg synes, det er et fint navn. Man kan sige: 'Du ligner en hottentot med strithår til alle sider'. Det kan man få ordnet i Hotten Tot, siger Helle Glud, der har haft sin salon i 23 år.

Hverken etniske danskere eller kunder med en anden etnisk baggrund har nogensinde følt sig krænket af navnet, fortæller frisøren fra Valby. Og hun har klippet mange forskellige mennesker med alle hudfarver.

Hvordan har du det med ordet 'hottentot'? Er det værre end 'neger', som Statens Museum for Kunst også har slettet fra dets beskrivelser af kunsten?

I afstemningen nedenfor kan du tilkendegive din mening:

Hvilke ord finder du stødende eller nedladende?

Sprogforskerens ordforklaringer

  • Jydetamp - Ifølge ordbogen et nedsættende betegnelse for en jyde

  • Københavnersnude - En person fra København, der af den talende anses for storsnudet.

  • Muhamedaner - Et ord, Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, brugte meget. Betegnes i ordbogen som nedsættende ord for muslim.

  • Spanioler - En person fra Spanien. Ordet er ifølge ordbogen gammeldags.

  • Roma - En person, som tilhører en gruppe af sigøjnere, der taler romani.

  • Sneperker - Det betegner en person fra Grønland

Kilde: Michael Ejstrup, sprogforsker og Den Danske Ordbog

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk