Har du allerede fået første skud coronavaccine, kan du efter 14 dage blive fri for en tur i testcentret, inden du skal på restaurant, i fitness eller måske til en koncert.
Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
- Vores myndigheder har sagt ja til, at vi kan begynde at ændre coronapasset, så du får et grønt - altså et godkendt coronapas - allerede cirka to uger efter første stik. I dag skal du jo vente til andet stik, så det vil sige, at du langt tidligere får adgang via coronapas.
Sundhedsministeriet oplyser til DR Nyheder, at et mindst 14 dage gammelt første stik forventes at gælde som gyldigt coronapas fra på fredag den 21. maj.
- Den første dosis vil dog kun være gyldig som dokumentation i en nærmere afgrænset periode, som fastlægges ud fra anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, skriver ministeriet.
Det er en del af nattens politiske aftale, som åbner for resten af samfundet med undtagelse natklubber. Alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige står bag aftalen.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der i øvrigt forsøgte at få lempede reglerne for coronapasset endnu mere, mener, der er flere fordele ved den ordning.
- Det betyder reelt, at der er en stor bunke mennesker, som vi lige flytter mellem fire og seks uger på hele den her coronapas-del. Det betyder noget - også i forhold til testkapacitet, og hvor lang tid folk skal stå i kø rundt omkring, siger Jakob Ellemann-Jensen.
På fredag vil der være knap 660.000 danskere, der har et vaccinestik med cirka 14 dage på bagen og godt 1,5 millioner, der kan bruge vaccinen som gyldig coronapas.
Lidt bedre end test
Et coronapas 14 dage efter første stik er altså blåstemplet af sundhedsmyndighederne, bekræfter direktøren for Statens Serum Institut, Henrik Ullum.
- Coronapasset er ikke en 100 procents beskyttelse, når man bliver testet. Men det, vi ved, er, at når der er gået et par uger efter første stik, så har man en vis beskyttelse, siger han.
Derfor giver ændringen god mening i forhold til at bremse smittespredningen.
- Det giver på den måde faktisk en lige så god og måske endda en lille bitte smule bedre beskyttelse for dem, man er i nærheden af, så på den måde giver det rigtig god sundhedsfaglig mening, siger Henrik Ullum.
Muligheden for at bruge første stik som gyldig coronapas vil kun være midlertidig for at sikre, at det ikke får folk til at droppe stik nummer to.
Sundhedsministeriet oplyser, at man fra på fredag forventer, at man vil kunne bruge vaccination som gyldig dokumentation allerede præcis 14 dage efter, at man har modtaget første dosis af vaccinen.
- Ændringen vil gælde med tilbagevirkende kraft, dvs. at de borgere, der har modtaget første dosis for minimum 14 dage siden – og inden for den nærmere afgrænsede periode – forventeligt vil kunne bruge deres første vaccinestik som gyldig dokumentation fra på fredag, skriver Sundhedsministeriet.
Rettelse: Det er tidligere fremgået af artiklen, at cirka 1,5 million danskere ville blive fritaget for at stå i testkø på baggrund af nattens genåbningsaftale. Dette er ikke korrekt, da vi havde indregnet de allerede færdigvaccinerede - tallet er nærmere 660.000 danskere. Vi beklager fejlen.
Opdateret med svar fra Sundhedsministeriet.