Aftale om at lægge våbnene i den københavnske bandekonflikt fortsætter

Der har ikke været bandeskyderier i København i en måned, og parterne arbejder på at lave en varig aftale.

Banderne Loyal To Familia og Brothas har siden forsommeren været i konflikt. Siden 12. juni har det ført til 42 skudepisoder. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

De to bandegrupperinger, der siden forsommeren har ligget i åben krig, har indtil videre lovet hinanden at fortsætte pausen i bandekonflikten.

De to parter blev natten til den 12. november enige om at lægge våbnene i én måned, og den aftale er ifølge DR Nyheders oplysninger forlænget. Parterne arbejder nemlig på at få en varig aftale på plads, fortæller kilder tæt på de to grupperinger.

Der har ikke været skudt i de københavnske gader siden 9. november, hvor en 22-årig mand blev skuddræbt, da han sad i en bil sammen med en anden mand i Mjølnerparken på ydre Nørrebro.

De to bander, Loyal To Familia, der holder til på indre Nørrebro, og Brothas fra ydre Nørrebro, har skudt mod hinanden i Københavns gader siden 12. juni i år. I alt er 25 personer er blevet ramt, og i alt har tre mistet livet.

STATUS PÅ KONFLIKTEN

Københavns Politi har fængslet flere end 75 bandemedlemmer siden den 12. juni i år, hvor skyderierne i den verserende bandekonflikt startede.

I samme periode har politiet konfiskeret 42 skydevåben i forbindelse med ransagninger og de næsten 4.000 visitationer, der er gennemført i visitationszonen i København.

Politiet nævner, at konflikten allerede startede tilbage i april. Siden juni har der været 42 banderelaterede skyderier.

Politiet fortsætter massiv indsats

Københavns Politi ønsker ikke at kommentere oplysningerne om, at parterne fortsat holder sig fra at gribe til våben.

Men politiinspektør Torben Svarrer er glad for, at der har været en pause fra skudepisoderne den seneste måned.

- Det er dejligt for de borgere, som bor i området, siger han, men vurderer stadig, at konflikten kan blusse op igen når som helst.

- Så længe der ikke er kommet en officiel udmelding fra bandemiljøet til myndighederne eller til offentligheden om, at der er fred, er der en risiko for, at konflikten kan blusse op, lyder det fra politiinspektøren.

Politiet har for eksempel de seneste to uger fundet flere stikvåben og slagvåben i visitationszonen i København.

Derudover fandt politiet i forrige uge en primitiv bilbombe under en bil, der ifølge DR Nyheders oplysninger bruges af et central bandemedlem fra Brothas. En episode, som kan være relateret til en del af bandemiljøet, og derfor tvivler politiet også på, at konflikten er slut.

Af den grund holder politiet fast i den "massive politiindsats", der har kørt indtil nu, fortæller Torben Svarrer - både i forhold til indsatsen på gaderne, efterforskningen, den forebyggende indsats og samarbejdet med kommunerne.