Afvisning af hatecrime som motiv til drabssag preller af på Enhedslistens retsordfører og internetaktivist

Enhedslistens Rosa Lund fastholder, at det var OK at nævne racisme i forbindelse med drabssag, selv om politiet afviste det som motiv. Det samme lyder det fra aktivist Amalie Have.

Rosa Lund siger, at Enhedslisten arbejder for, at der bliver nedsat en specialenhed til at tage sig af hadforbrydelser. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Det var ikke en hadforbrydelse, da to brødre den 23. juni på Bornholm dræbte en 28-årig mand med rødder i Tanzania. Sådan lyder vurderingen fra anklagemyndigheden.

Heller ikke selv om en af de to etnisk danske brødre knælede på ofrets hals, og den ene af de sigtede har et hagekors tatoveret.

- Der har været et længerevarende venskab mellem afdøde og de to tiltalte. Og da det er anklagemyndigheden, der skal bevise, at der foreligger en såkaldt hatecrime, så har vi vurderet, at det kan vi ikke, siger chefanklager Benthe Pedersen Lund fra Bornholms Politi.

Da historien kom frem, svømmede internettet ellers over med referencer til den afdøde George Floyd, og det hjalp ikke, at politiet ikke ville afvise racisme som motiv, da Ekstra Bladet som det første medie skrev om sagen.

Det var her, at drabet på den 28-årige mand fandt sted.

- Det ved jeg ikke endnu. Men jeg vil ikke udelukke, at det kan indgå i vores efterforskning af sagen, sagde chefpolitiinspektør Jacob Ipsen dengang til avisen.

Læsere i koordineret mail-aktion

Da sagen dog ikke fik videre opmærksomhed, lavede den kendte aktivist og kaospilot Amalie Have et opslag på Instagram, hvor hun skrev:

- Politikere og medier anser ikke dette som et racemotiveret drab - heller ikke selvom en af brødrene angiveligt er kendt som fortaler for hvidt overherredømme, skrev Amalie Have blandt andet i opslaget, hvor hun også opfordrede til, at man netop skrev til de store danske medier for at få mere fokus på sagen.

Kort efter fik medierne adskillige henvendelser, som Berlingskes chefredaktør Tom Jensen kaldte 'åbenlyst koordinerede mails', om sagen. Læserne mente som Amalie Have, at medierne skrev for lidt om sagen, som ifølge dem muligvis havde et racistisk motiv. I en opdatering til opslaget kort efter skrev Amalie Have:

- Da jeg postede, var der stort set ingen mediedækning. Det er der nu, fordi så mange stemmer og platforme har råbt op. Desværre udelukker medierne stadig drabet fra at være en racistisk hadkriminalitet, selvom en af morderne er tilhænger af Paludan, har postet 'White Lives Matter' tidligere denne måned, har et svastika - hagekors - tatoveret og enten ham, den anden bror eller dem begge pressede et knæ mod offerets hals.

Et drab kan have flere motiver

Amalie Have siger i dag til DR Nyheder, at hun fortsat står bag sit opslag.

- Vi har institutionel racisme i Danmark, og det kan have influeret respektive instansers arbejde og konklusioner. Det har vi set før. Jeg står derfor stadig ved mit opslag. Flere motiver kan sameksistere. Der er i øvrigt en masse voldtægtsmænd, der går rundt på fri fod, men det er ikke tit, at de bliver dræbt. Såfremt ofret begik voldtægten, er mit spørgsmål: Ville ofret også være slået brutalt ihjel, hvis ofret var hvid?

Hun understreger, at hun ikke har læst anklageskriftet.

- For det første betyder det ikke, at der reelt set ikke har fundet en hadforbrydelse sted, bare fordi en anklagemyndighed på Bornholm vurderer det. Jeg vil enormt gerne læse de konkrete formuleringer fra anklageskriftet, som ligger til grundlag for, at anklagerne konkluderer, at det ikke er en hadforbrydelse, skriver Amalie Have til DR Nyheder.

Et drab kan sagtens have flere motiver, siger Amalie Have. (Foto: Polina Vinogradova © Polina Vinogradova)

- Det jeg kan forstå, er, at grundlaget for, at anklagemyndigheden ikke vurderer, at der er tale om en hadbrydelse, er, at overgrebspersonerne og ofret kendte hinanden i forvejen - samt at afdøde skulle have voldtaget deres mor. Det er vigtigt for mig at understrege, at et drab sagtens kan have flere motiver.

- Argumentet er stadig, at det ikke kan være en racistisk handling, da overgrebspersoner og offer har en interpersonel relation. Det holder ikke: Racisme kan leve i bedste velgående i interpersonelle relationer. Bare fordi de var venner, modbeviser det ikke, at de har begået racistiske handlinger, skriver Amalie Have.

Rosa Lund: Politiet efterforsker ikke altid hadforbrydelser

Sagen nåede også Christiansborg, hvor Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, dagen efter drabet skrev på Twitter:

- Tyder på, det var racistisk motiveret. Vi har brug for en massiv indsats mod racisme.

Rosa Lund fortryder ikke, at hun fløj til tasterne, inden motivet for drabet var fastlagt.

- Jeg har det helt fint med mit tweet. Jeg skrev tweetet i sin tid, fordi der var nogle ting ved forbrydelsen, der tydede på, at det var racistisk motiveret - alene det med knæet på halsen trækker jo tråde til et racitisk motiveret mord, siger Rosa Lund i dag.

Hun ser ikke noget problem i, at hun som politiker og retsordfører blandede sig i en konkret kriminalsag frem for at lade politiet komme med motivet.

Rosa Lund og Enhedslisten mener, at politiet har for få ressourcer til at efterforske hadforbrydelser. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Man skal altid lade politiet passe sit arbejde, og derfor skrev jeg også med et meget klart forbehold, at det 'tyder på'. Jeg konkluderer ikke noget - jeg arbejder ikke hos politiet, og jeg er ikke efterforsker. Men politiet efterforskede sagen og kunne jo både ende med både at be- eller afkræfte, at det var en hadforbrydelse, siger hun og fortsætter.

- Når noget indikerer, at det kan være en hadforbrydelse, så skal politiet også undersøge, om det spor kan forfølges. Det sker ikke altid, og jeg ved, at politiet ikke har mange eller nok ressourcer til at efterforske hadforbrydelser, og at der er flere sager, hvor ofrene ikke bliver taget alvorligt, siger Rosa Lund.

Du kan se Rosa Lund tale om sagen i Deadline fire dage efter drabet:

Brødre afviser selv racisme som motiv

De to brødre er tiltalt efter straffelovens paragraf 237 om manddrab, hvori der står:

- Den, som dræber en anden, straffes for manddrab med fængsel fra fem år indtil på livstid.

Begge har ifølge deres forsvarer afvist at have handlet ud fra racistiske motiver. De erkender grov vold, men nægter sig skyldige i drab.

Ifølge en forklaring fra den yngste bror, som blev oplæst under en fristforlængelse i Retten på Bornholm i midten af august, havde brødrenes mor fortalt dem, at den 28-årige mand havde været seksuelt grænseoverskridende over for hende, og at han skulle have voldtaget hende, og at de derfor hævnede dette med det brutale overfald.

Facebook
Twitter