Afvist asylsøger satte tænderne i politibetjent

En marokkansk asylsøger bed en politibetjent flere gange, da han skulle flyves tilbage til sit hjemland.

Danmarks største asylcenter, Center Sandholm, oplever ofte, at asylansøgere modsætter sig en hjemsendelse.

En afvist asylansøger fra Marokko blev bidsk, da han i sidste uge skulle sendes ud af Danmark. På et fly i Kastrup Lufthavn satte manden tænderne i en politiassistent, der skulle ledsage ham på turen til hjemlandet.

Politiassistenten blev bidt to gange i højre inderlår af den spinkle, 26-årige marokkaner, som også bed betjenten i højre armhule.

Det mener anklagemyndigheden, der sigter ham for vold mod tjenestemand i funktion.

Efter et grundlovsforhør på Københavns Politigård blev asylsøgeren tirsdag varetægtsfængslet i 13 dage.

Flere gange om dagen

Ifølge en rapport fra Rigspolitiet er det netop et voksende problem, at afviste asylsøgere modsætter sig at gå om bord på flyet, når de skal sendes tilbage til deres hjemlande.

Og flere udsendelser må altså aflyses af den grund.

Fra 2013 til maj i år er 2140 planlagte udsendelser ikke blevet til noget. Det svarer til, at politiet mislykkes med at udsende personer mellem to og tre gange om dagen.

Politiet har forgæves forsøgt at udsende de samme asylansøgere flere gange, og der er derfor tale om 2140 mislykkede udsendelser og ikke 2140 forskellige personer.

Rigspolitiet har ikke tal på, hvor ofte det sker, at politibetjente bliver udsat for vold, når de skal ledsage asylansøgere ud af landet. Men det er meget sjældent, at politibetjente anmelder vold i forbindelse med disse situationer.

- Vi er ikke sarte. Det her er virkelig undtagelsen, siger Thomas Kristensen, kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet.

Besvimede og kan ikke huske

I sagen med marokkaneren var flyet endnu ikke lettet fra dansk jord, da der opstod tumult. Asylsøgeren, som var ledsaget af tre betjente, ville ikke tilbage til Nordafrika.

På anklagerens spørgsmål om, han havde bidt den ene betjent, svarede marokkaneren under grundlovsforhøret:

- Må gud vide det. Jeg besvimede og kan ikke huske det.

Af frygt for, at den 26-årige vil stikke af til Tyskland eller Sverige, besluttede dommer Jens Stausbøll, at manden skal fængsles i 13 dage.

/ritzau/

Facebook
Twitter