Afvist Mejlhede-patient: De blåstempler jo mishandling

Tidligere patient hos psykiater Arne Mejlhede kalder det for trist og bizart, at Patientforsikringen har brugt Mejlhedes egne vurderinger til at give ham afslag på erstatning.

En tidligere patient hos Arne Mejlhede har fået afslag på sin klage hos Patientforsikringen. Begrundelsen har han meget svært ved at forstå. (© Colourbox)

Grimt. Sørgeligt. Grotesk. Bent Lybeck har svært ved helt af forstå det afslag, som han har fået fra Patientforsikringen.

Bent Lybeck har søgt erstatning, fordi han mener han har lidt skade af at blive behandlet af psykiateren Arne Mejlhede. Men Patientforsikringen har vurderet, at der ikke var noget i vejen med Mejlhedes behandling, og at Bent ikke har lidt skade.

For at nå frem til den konklusion, har Patientforsikringen lagt vægt på Arne Mejlhedes egne vurderinger af Bent Lybeck, som han har skrevet dem ned i journalen.

Bent Lybeck forstår det ikke.

- De siger jo, han har behandlet mig korrekt. At det var korrekt, at jeg havde de symptomer, jeg havde, selv om de er blevet afvist senere hen, siger han.

Patientforsikringen har indtil videre behandlet 14 tidligere Mejlhede-patienters sager. To har fået tilkendt erstatning. Fem sager er endt med afslag. Og syv sager er blevet afvist, fordi de er fra før 2004, og det vil sige før speciallæger blev omfattet af ordningen med Patientforsikringen.

Fyldt med zyprexa

Tilbage i 1999 fik Bent Lybeck diagnosen "skizoid psykose" af Arne Mejlhede - en diagnose, der ikke findes. Og Mejlhede satte Bent Lybeck i behandling med det stærke antipsykotiske præparat Zyprexa. Medicin, der ifølge Bent Lybeck, paralyserede hans tanker, gjorde ham kold over for følelser og lagde 30 kilo ekstra på hans krop.

Samtidig gik han til gruppeterapi hos Arne Mejlhede.

- Her sad man og hørte ham tale i en times tid, og så fik man højere dosis, hvis man havde det skidt. Og det resulterede i, at man nogle gange ikke gad sige, man havde det skidt, for så fik man bare mere Zyprexa, siger Bent Lybeck og kalder tanken om forløbet for skræmmende.

- Det er jo seks år af mit liv, som har været helt passiviserende. Det er seks år, som jeg ikke får tilbage, siger Bent Lybeck.

Chokerende mange fejl

Bent Lybeck stoppede brat sin behandling hos Arne Mejlhede efter seks år. Det var efter at psykiateren fortalte ham, at han ingen udsigt havde til at blive rask. Det førte til et selvmordsforsøg, og Bent Lybeck blev indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Her holdt lægerne i første omgang muligheden åben for, at der kunne være noget om Arne Mejlhedes diagnose, og at Bent kunne være skizofren. Men allerede efter få dage ændrede lægerne diagnosen og satte ham i behandling for depression.

Siden er Bent Lybeck blevet vurderet af adskillige læger, og der foreligger fire grundige speciallægeerklæringer om ham. Men på intet tidspunkt har Bent Lybeck igen fået diagnosen skizofreni.

Blåstempling af mishandling

Alligevel mener Patientforsikringen altså, at der ikke var noget galt med Arne Mejlhedes behandling af Bent Lybeck. Derfor kan han ikke få erstatning.

I afgørelsen henviser Patientforsikringen til speciallæge Arne Mejlhedes journal. Der står, at den ved afgørelsen har "lagt vægt på, at du ifølge speciallægens beskrivelser opfyldte kriterierne for skizofreni. Det var på den baggrund korrekt at sætte dig i behandling med antipsykotisk medicin."

Bent Lybeck forstår slet ikke, at Patientforsikringen har brugt oplysningerne fra Arne Mejlhedes hånd.

- Det er mere eller mindre at blåstemple, at man er blevet mishandlet hos en psykiater i så lang tid, siger Bent Lybeck til P1 Dokumentar.

Kun en del af grundlaget

Bent Lybeck besluttede sig for at søge erstatning, da Patientforsikringen i TV Avisen i juni opfordrede tidligere Mejlhede-patienter til at gøre netop det. Det var efter at P1 Dokumentar og DR Nyheder havde afdækket, hvordan psykiateren i årevis havde fejlbehandlet og overmedicineret patienter, uden at Sundhedsstyrelsen greb ind.

Siden sagen om Arne Mejlhede kom frem, har Region Nordjylland givet halvdelen af over 100 patienter en ny diagnose. I alt har 37 patienter søgt erstatning for at have fået skader af psykiaterens behandling.

Hos Patientforsikringen erkender vicedirektør Martin Erichsen, at Arne Mejlhedes journaler er mangelfulde, men han mener ikke, det betyder, de slet ikke skal bruges.

- Når vi lægger vægt på oplysningerne i journalerne, er det kun, fordi det indgår i vores samlede vurdering af sagen. Vi ser dem i sammenhæng med andre oplysninger i sagen, fra andre psykiatere eller andre forløb, patienten har været igennem, siger Martin Erichsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arne Mejlhede.

Genhør P1-dokumentaren 'Psykiaterens ofre' her

Facebook
Twitter