Afviste asylsøgere fra fire lande kan ikke sendes hjem under tvang

En tredjedel af de afviste asylansøgere, der står til at skulle sendes ud af Danmark, kan kun sendes ud, hvis de selv vil.

(Foto: Phillippe Falkesgaard © dr)

Lige nu går 1348 asylansøgere rundt i Danmark, som har fået besked på at forlade landet. Men en tredjedel af dem vil kun blive sendt ud, hvis de selv ønsker det.

Fire af de lande, som de afviste asylansøgere kommer fra, vil nemlig ikke tage imod asylansøgere, der bliver sendt ud under tvang. Det er Iran, Irak, Somalia og Sudan.

Det fremgår af Rigspolitiets årlige rapport om udsendelser af afviste asylansøgere og af svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til Folketinget.

- Det er i Danmarks klare interesse at få sat endnu mere skub i udsendelserne. Og det kniber med en række lande, siger integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg.

(Foto: Phillippe Falkesgaard © dr)

Afviste kan være i Danmark i årevis

413 afviste asylansøgere fra de fire lande opholdt sig pr. 1. december sig i Danmark, viser tal fra Rigspolitiet, som DR Nyheder har fået indsigt i. Og hvis de afviste ikke selv vil rejse, så kommer de ingen steder.

- Der er jo desværre nogen, der er her i årevis. Og det er rigtig, rigtig trist. Det går ud over dem selv og det går ud over deres familier, siger Anne La Cour, der er chef for Asylafdelingen hos Røde Kors.

Røde Kors har set eksempler på afviste asylansøgere, der ender med at opholde sig i Danmark i op til 10 år.

Rigspolitiet ønsker ikke at kommentere den aktuelle situation og henviser til den seneste rapport om arbejdet med at udsende de afviste asylansøgere.

Bespisningsordning skal motivere til udrejse

De afviste asylansøgere, der ikke selv vil samarbejde om at rejse ud af landet, skal bo på et såkaldt udrejsecenter. Og for at motivere dem til at rejse ud, kan Udlændingestyrelsen beslutte at fratage dem de ”lommepenge”, som asylansøgere almindeligvis får.

I stedet får de afviste asylansøgere mad hver dag samt hygiejneartikler og lignende – men ikke andet. De mister samtidig retten til at modtage danskundervisning.

Dansk Røde Kors advarer om, at den type sanktioner ikke nytter noget, hvis målet er, at få de afviste til selv at rejse hjem.

- Det er vigtigt at de holdes i aktivitet. For hvis de først begynder at glide ud i apati, depressioner og misbrug – og det sker nogle gange, hvis man sidder alt for længe – så kommer de i hvert fald ikke hjem, siger Anne La Cour.

(Foto: Phillippe Falkesgaard © dr)

Afviste kan frihedsberøves

Folketinget vedtog i november en række stramninger af udlændingeloven, der blandt andet har til formål at få flere af de afviste asylansøgere til at rejse hjem. Lovændringen giver blandt andet mulighed for at frihedsberøve afviste asylansøgere, for at motivere dem til at rejse hjem.

Men for gruppen af afviste asylansøgere, der ikke kan udsendes, vil det ikke blive til virkelighed – det oplyser Inger Støjberg i en række svar til Johanne Scmidt-Nielsen (Ø) i forbindelse med behandlingen af den seneste stramning af udlændingeloven.

- I disse tilfælde vil der ikke kunne ske frihedsberøvelse efter den foreslåede udvidede adgang til frihedsberøvelse, før de generelle udsendelseshindringer ophører, skriver Inger Støjberg.

Udsendelsescenter på Sjælsmark Kaserne (Foto: Dennis Becker © dr)

Iran og Irak vil ikke udstede pas under tvang

Når Iran og Irak ikke vil tage imod flygtninge under tvang, så skyldes det, at landene ikke vil udstede pas til asylansøgere, der ikke selv vil have ét.

De danske myndigheder har forsøgt forhandlinger med den somaliske regering, men det er ikke lykkedes at få et samarbejde til at fungere.

Og de 32 afviste asylansøgere fra Sudan kan ikke hjemsendes, fordi Sudans ambassade i Stockholm ikke svarer på henvendelser fra de danske myndigheder.