Agenten Morten Storm i dag: 'Mit liv er uden værdi'

Trods officiel erstatning har indsatsen som undercover-agent for PET store konsekvenser.

Morten Storm ved ikke, hvad han skal lave i morgen. Dagtimerne bruger han på sociale medier, for han bevæger sig kun nødigt ud i offentligheden.

Om natten, før han falder i en flashback-afbrudt søvn, planlægger han, hvad han skal gøre, hvis ubudne gæster pludselig sparker døren ind, fortæller han.

Med egne ord lever han et liv ‘uden værdi’.

DR Nyheder interviewer den forhenværende agent, der netop officielt har fået tilkendt erstatning for sit arbejde for blandt andre Politiets Efterretningstjeneste (PET), i køkkenet hos venner i en mindre, dansk provinsby.

- Jeg får det ikke bedre af, at jeg nu har fået officiel anerkendelse. Den aktuelle fare forsvinder ikke. Men personligt vil jeg håbe, at det kan medvirke til at åbne døre, så jeg kan få behandling, siger Morten Storm.

Opsigtsvækkende afgørelse

Morten Storm er i dag 43 år, og det røde fuldskæg har fået grålige stænk. Han blev landskendt i 2012, da han offentligt fortalte, at han i flere år havde været civil agent for PET og amerikanske CIA. Her var han blandt andet med til at opspore højtstående Al-Qaeda-terrorledere i udlandet.

Men PET har aldrig villet be- eller afkræfte, om Morten Storm var agent. Det fastslår Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) nu, at han var, i en opsigtsvækkende afgørelse.

Myndigheden under Beskæftigelsesministeriet har netop afgjort, at der er en sammenhæng mellem Morten Storms lidelse posttraumatisk stresssyndrom, PTSD, og hans arbejde som PET-agent.

- Jeg var ude i seks år, hvor jeg levede et dobbeltliv 24-7 (24 timer i døgnet, syv dage om ugen, red.). Hvor den mindste fejl kunne betyde, at jeg mistede livet, fortæller han i dag om tiden som agent, der grundlagde stresslidelsen.

På vagt mod angreb

Han beskriver selv, at han i dag lever et 'ikke-liv' på grund af sin lidelse samt truslen fra de islamistiske miljøer, der ønsker at hævne sig på den danske agent.

- Min frygt lige nu består i, at jeg selvfølgelig ikke vil dø. Jeg ønsker heller ikke at tage et andet menneskes liv, fordi jeg kan være tvunget til at beskytte mig selv. Hver gang jeg skal købe ind, er der en risiko for, at jeg bliver genkendt og måske skal kæmpe for at beskytte mit liv.

Fire dømt efter trusler i Korsør

Morten Storm fortæller, at der konstant eksisterer en reel trussel mod hans liv fra islamistiske miljøer.

I sommeren 2016 undgik han med nød og næppe et attentat, der kunne have kostet ham livet, beretter han. Fem personer passede ham op på en strand i Korsør. Fire personer blev senere kendt skyldige i trusler. Morten Storms børn, to piger og en dreng, var vidner til episoden, fortæller han.

- Det har haft store omkostninger for dem. De ser en far, der er fortvivlet og lever under et stort pres og det rammer dem, siger Morten Storm.

Siden episoden har han af sikkerhedsgrunde ikke haft regelmæssigt samvær med børnene, fortæller han.

En hverdag uden værdi

Morten Storm beskriver en hverdag, der for det meste foregår på sociale medier. Væk fra det offentlige rum, hvor trusler mod liv og førlighed kan opstå ud af tilfældigheder.

- Jeg tager ikke unødvendige chancer ved at gå rundt offentligt. Min dagligdag har ikke så meget livsværdi tilbage. Jeg går ikke til koncerter eller ud at spise, som almindelige mennesker. Det er meget sjældent, jeg er ude i offentligheden. Der er en reel risiko for, at der sker mig noget, siger Morten Storm.

Han fortæller, at stresslidelsen og truslen føles som ‘en stopklods’ af vægte, han slæber efter sig. Han har mistet en del venner, familien er bange for at være sammen med ham, og en følelse af ensomhed har indhentet den tidligere agent.

- Folk er bange for at være i mit selskab, fordi der ikke er nogen beskyttelse. Hvem skulle forsvare os eller stoppe det, hvis der træder en terrorist ind ad døren nu, spørger han, uden at forvente et svar.

Vil i behandling for PTSD

Den nye afgørelse om erstatning skal i nær fremtid bruges til at komme i behandling for stress-lidelsen PTSD, fortæller han.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal lave i morgen. Mit liv er et kaos. Jeg håber ikke, at der er andre, der skal igennem dette. Mit håb er, at fremtidens agenter får lov til at komme tilbage til det civile liv på en bedre måde end jeg, konstaterer Morten Storm.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter