Agentur har gransket HPV-vaccinen: Den er ikke farlig

Flere end 1.500 danske piger og unge kvinder mener, at de har taget skade af HPV-vaccinen. Men en ny europæisk granskning afviser, at det er sagen.

14-årige Emilie Hundewadt er bare en af flere tusinde unge, danske kvinder, der har oplevet bivirkninger, som hun mener stammer fra vaccinen. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Smerter og svimmelhed, udtalt træthed og besvimelser.

Antallet af piger og unge kvinder, der henvises, fordi der er mistanke om, at de har taget skade af HPV-vaccinen, som skal beskytte mod livmoderhalskræft, stiger.

Derfor bad Sundhedsstyrelsen i sommer Det Europæiske Lægemiddelagenturs Bivirkningskomité, Prac, om at vurdere vaccinen.

Og afgørelsen er klar: Der er ingen beviser for, at HPV-vaccinen er skyld i de symptomer, som de unge kvinder beskriver.

- Rapporter om CRPS og POTS efter HPV-vaccineringer er i overensstemmelse med, hvad man kan forvente i denne aldersgruppe, står der i rapporten.

Agentur anbefaler vaccination

Agenturet mener, at der intet bevis er for, at de vaccinerede kvinder er mere syge end andre i deres aldersgruppe. Selv når de medregner muligheden for underrapportering.

- Der er derfor ingen grund til at ændre, hvordan vaccinerne anvendes eller den nuværende produktinformationen, konkluderer det.

Flere end 100.000 danske piger og kvinder er blevet vaccineret mod HPV-virus, der kan forårsage livmoderhalskræft.

Siden HPV-vaccination blev indført i 2009, har Sundhedsstyrelsen til og med andet kvartal 2015 modtaget i alt 1.586 indberetninger om formodede bivirkninger.

543 er kategoriseret som alvorlige.

FacebookTwitter