Som barn fik Ahmad Mahmoud bank, hvis han vækkede sin sovende far, når han kom hjem fra skole.
- Volden var dagligdag. Man kom hjem, og så vækkede man farmand, og så fik man en flad. Jeg har fået et brændemærke, og jeg har fået pisk. Det var sådan, at hvis man gjorde noget forkert, så fik man bank, fortæller Ahmad Mahmoud til P1 Dokumentar.
Han kan genkende flere af de ting, den unge digter Yahya Hassan fortæller om i sin digtsamling. Og lige som Yahya Hassan skriver han nu en bog om sin barndom. Men i modsætning til Yahya Hassan vil han ikke klandre islam.
- Der foregår et misbrug af religionen, for ifølge islam må man ikke slå sine børn. Den her gruppe lever i et lukket parallelsamfund helt uden for de danske normer, værdier og love, siger Ahmad Mahmoud.
Søster tvangsgift som 16-årig
Flere af Ahmad Mahmouds søskende er blevet gift ved arrangerede ægteskaber - og hans ene søster blev tvangsgift i en alder af 16 år.
Han genkender det, Yahya Hassan beskriver i digtet Banke banke på, hvor ældre mænd kommer for at tage hans søstre i øjesyn.
- Jeg husker, at hun prøvede at holde masken, da hun skulle giftes. Og det var også svært for mig. Lige pludselig skulle hun giftes, og pludselig skulle vi hjem, mens hun skulle blive der. Da begyndte jeg at græde, fortæller Ahmad Mahmoud.
Søsteren blev hevet ud af gymnasiet, da hun blev gift, og i dag har hun stadig ikke nogen uddannelse, siger han.
Ny bog skal inspirere
Han har selv har valgt ægteskabet fra og istedet taget en uddannelse, som han netop er blevet færdig med. Og nu er han gået igang med at skrive en bog.
- Jeg har ventet med at gå rigtigt i gang, til jeg var færdig med min uddannelse, fortæller Ahmad Mahmoud.
Bogen skal dog ikke være en digtsamling, men en selvbiografi, som han vil skrive for at inspirere andre til også at bryde med den del af kulturen, som han selv kalder rådden.
- Det kan være, at min bog får flere til at bryde ud og tage kampen op. Folk skal vide, at det er okay at gøre det. Bare fordi man vælger at være anderledes og bryde med forventningerne, betyder det ikke, at man ender i den helt anden fløj med druk, narko og hor, siger Ahmad Mahmoud og holder en pause, inden han fortsætter:
- Man kan godt være et godt menneske, hvis man bryder med de normer, man kommer fra og den kultur, man er født ind i.
Er ikke bange for at forarge
Han tror ikke, at hans historie vil forarge på samme måde som Yahya Hassans, fordi han ikke vil kritisere religionen. Og hvis nogen alligevel bliver forargede, må han tage det med, siger han.
- Så bliver de vrede, fordi de har dårlig samvittighed over at leve et usselt liv i en rådden kultur. Så må den kamp også tages, siger han.
På trods af, at det har været hårdt for Ahmad Mahmoud, vil han gerne opfordre andre til at bryde med kulturen.
- Det er rigtig svært, for man skal vinke farvel til rigtig mange ting. Især den tryghed, der er ved at være en del af fællesskabet, siger han, men tilføjer:
- Men det er en nødvendighed for at få ændret den her kultur, siger han.
Du kan høre hele Ahmads historie i P1 Dokumentar her.