Ahmed Akkari rørt over at høre sig selv som 14-årig

Den omdiskuterede tidligere islamist blev rørt, da han hørte radioprogram med sig selv.

Efter at have genhørt udsendelsen med sig selv i Radioklassikeren sidder Ahmed Akkari tilbage med et håb om, at han kan genfinde den dreng, han var engang. Her på billedet er han til møde i Gellerup under stort politiopbud. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

- Kommer det til at gå galt for mig igen i fremtiden?

Det er det store spørgsmål for foredragsholder og debattør - og tidligere talsmand for Islamisk Trossamfund - Ahmed Akkari.

Efter at have vendt islamismen ryggen står han i dag tilbage med en frygt for, om han kan holde sig væk fra sin egen vrede fortid.

Tankerne og frygten er dukket op efter Ahmed Akkari i P1-programmet Radioklassikeren blev stillet over for radiomontagen "På flugt" fra 1994, hvor DR fulgte ham - dengang han var en 14-årig dreng fra Nordvestjylland.

Provinsknægten mistede sin barndom

I 1994 var Akkari en almindelig teenager fra provinsen, der bare gerne ville spille fodbold og være dansker, men hans verden blev smadret, da han som 11-årig sammen med familien drog tilbage til Libanon. Da de vender tilbage til Danmark, bliver deres opholdstilladelse inddraget og nogle usikre år følger.

Akkari følte, han fik berøvet sin barndom på grund af krig og usikkerhed i Libanon - og usikkerhed om fremtiden i Danmark. Det er der, vi møder ham i den næsten 20 år gamle radioudsendelse. I dag ved vi, at usikkerheden skubbede ham ind i et meget religiøst liv.

- Jeg har ikke haft en barndom. Så gik jeg ind i det der religiøse miljø, så jeg har måske heller ikke haft en ungdom, siger Ahmed Akkari i dag.

Føler sig som Dr. Jekyll og Mr. Hyde

Genhøret med den gamle udsendelse har fået Akkari til at overveje sine udsving og hvordan fremtiden vil blive:

- Du kender det fra Dr. Jekyll og Mr. Hyde, hvor der er det her kæmpe monster inde i en. Man ved det er der. Og så prøver man at sige med sit venlige sind: Hjælp! Lad mig ikke tage den drik igen. Det tror jeg, jeg har fået mod til lige at sige efter at have hørt den her udsendelse. Jeg havde aldrig troet, jeg ville sige sådan noget, siger Ahmed Akkari til P1.

- Jeg tror, jeg har igangsat en proces, hvor jeg vil være hudløst ærlig over for mig selv, fortsætter han efter at have genhørt montagen.

Mødt af stenkast ved foredrag

Og han ser også ud til at ville være helt ærlig over for offentligheden. Under Muhammed-krisen i 2006 tog Akkari sammen med en delegation rundt i Mellemøsten med karikaturtegningerne i hånden og opfordrede til had mod Danmark. Han var på det tidspunkt religiøs islamist, og levede helt opslugt i den verden.

Det har han i år meldt ud, at han har fortrudt, og i dag er han en udtalt kritiker af islamismen og islamister. Hans personlige rejse har naturligvis fået en del opmærksomhed ikke bare i de danske medier men også i udlandet.

Akkaris nye jeg er endda blevet mødt af vrede stenkastende unge i Gellerup Parken i forbindelse med et foredrag så sent som denne uge.

Elskede at høre sig selv uspoleret

Efter at have hørt udsendelsen sammen med Radioklassikerens vært sidder Ahmed Akkari tilbage med et håb om, at han kan genfinde den dreng, han var engang. At han igen kan være et åbent menneske, der stiller flabede spørgsmål på samme måde, som da han var barn. Men det kræver gode råd:

- Lytterne og folk med psykologisk dybde, kendskab og andet, de er velkomne til at henvende sig. Jeg har brug for sparring og noget snak, siger han om ønsket om at vende tilbage.

Du vil gerne tilbage til den dreng, spørger P1-værten:

- Det vil jeg gerne, ja. Jeg elskede ham, da jeg lyttede til ham her. Jeg tænkte: Det var det, der skulle have fortsat, svarer en rørt Ahmed Akkari.

"Jeg føler mig fri"

Selv her flere dage efter hans besøg på DR sidder det gamle interview med teenageren fra Nordjylland stadig i kroppen på foredragsholderen:

- Jeg har alle mulige chancer for at finde det rette spor nu. Jeg føler mig fri, meget mere end jeg troede, jeg ville, siger Ahmed Akkari til DR Nyheder.

Radioklassikerens udsendelse med Ahmed Akkari sendes tirsdag klokken 13.03 på P1, men kan allerede høres på dr.dk/p1. Ahmed Akkari deltager også i Søndag Live på DR2 søndag klokken 21.

FacebookTwitter