Ahmed Samsam udpeger sin PET-kontakt på billede: 'Han risikerer sin frihed for min sag'

Ifølge DR's oplysninger risikerer eks-ansat i PET fængselsstraf for at have lækket informationer om Samsams sag til pressen.

Ahmed Samsam ser på et billede lagt foran ham på bordet i et lille besøgslokale i Enner Mark Fængsel ved Horsens.

Her afsoner han den terrordom, som han blev idømt i Spanien i 2018.

På det udklippede fotografi ses en midaldrende mand med kort hår med gråt stænk.

33-årige Ahmed Samsam er stille længe og overvejer sine ord.

For han genkender manden. Uden at han har fået at vide, hvem han kigger på.

- Han er en af de første, som kommer ind i Kalundborg Arrest. Ham og en anden kollega, siger Ahmed Samsam og nævner fornavnet på manden på billedet.

- Det er mange år siden, men jeg genkender ham.

DR har i forbindelse med en ny episode i podcastserien Mørklagtfået godkendt at interviewe Ahmed Samsam i fængslet.

Ahmed Samsam fortæller, at han har kontakt med manden på billedet hver måned i løbet af de cirka otte måneder i 2013, hvor han arbejder for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Manden var hans PET-kontakt.

- Vi har jo et professionelt forhold, og manden har jo sikkert erfaring i at kunne læse folk og finde ud af, om man er oprigtig, eller om man er sådan en, der lusker rundt for at rage til sig eller for at have en eller anden bagtanke, siger Ahmed Samsam.

DR og Berlingske har i en række artikler fortalt, at Ahmed Samsam i 2013 og 2014 rejste til Syrien som agent for PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) for netop at rapportere hjem om de danskere, der rejste ud som syrienkrigere.

Alligevel blev han i 2018 dømt for at have rejst af sted og tilsluttet sig en terrorgruppe i Syrien.

Mens Ahmed Samsam ser på billedet beskriver han, at han mødtes med manden og en anden fra PET i Tyrkiet, på caféer i Danmark og hos Københavns Politi.

- Så lagde de bare nogle billeder frem til mig og sagde "har du mødt ham der og ham der?". Og så tog vi også en sludder om min rejse og hvad, der var op og ned i konflikten i Syrien.

- Så fik jeg min betaling. Og så fik de deres svar, hvis man kan sige det på den måde, siger Ahmed Samsam under interviewet.

Han husker samtidig, at manden på billedet også kom med løn i kontanter til ham.

Sigtet for at lække oplysninger om Samsam

DR kender også den gråstænkede mands identitet.

Han er 62 år og sigtet for at lække fortrolige oplysninger under særligt skærpende omstændigheder.

DR har tidligere via anonyme kilder beskrevet, at lækkene omhandler Ahmed Samsam, og at den 62-årige var indigneret over PET's håndtering af sagen om den dømte agent i Spanien.

Flere af hinanden uafhængige kilder fortæller, at den 62-årige er en tidligere mangeårige politiassistent i PET, og at han har arbejdet i en afdeling, som fører kilder.

Han er i sin straffesag beskyttet af et navneforbud.

Derfor kan DR ikke beskrive ham yderligere.

'Han har risikeret sit job - og nu sin frihed'

For Ahmed Samsam er den 62-årige mand på billedet "et godt og oprigtigt menneske".

Også selvom den 62-årige ifølge anklagemyndigheden med sine udtalelser har kunnet skade statens sikkerhed og tredjemand.

I den anonymiserede sigtelse fra anklagemyndigheden, som DR har fået aktindsigt i, nævnes det ikke, hvem tredjemand er. Der kan dog være tale om Ahmed Samsam.

- Efter min mening har manden gjort sin pligt rent juridisk. Han er hæderlig og har sine værdier på plads, fordi han ikke gider at tie stille om en uretfærdighed.

Mens Ahmed Samsam føler sig svigtet af det officielle PET og FE, er han rørt over den 62-årige.

- Manden er jo dybt reel. Han har holdt det ord, som han har lovet fra starten af ved at sige, at han har min ryg hele vejen igennem. Det har jeg rigtig meget dyb respekt for, siger Ahmed Samsam.

Den 62-årige eks-ansatte i PET skal for retten torsdag.

Han forventes at tilstå at have overtrådt sin tavshedspligt.

- Han har risikeret sit job, og nu risikerer han sin frihed. Men jeg mener, at et land med lidt respekt for sig selv ikke skal dømme ham for noget ulovligt.

- Jeg krydser fingre for, at han bliver frikendt og har endnu engang tiltro til det danske retssystem, siger Ahmed Samsam.

DR har tidligere beskrevet, at den 62-årige ligesom Lars Findsen blev massivt overvåget og aflyttet af en taskforce i PET forud for sin anholdelse den 8. december 2021.

Samme dag som eks-spionchefen.

Håbet bliver mindre dag for dag

DR's interview med Ahmed Samsam er godkendt af Kriminalforsorgen på den betingelse, at Ahmed Samsam ikke taler om den kriminalitet, han er dømt for.

Siden han sidst gav interview i maj 2022, har hans sag været debatteret meget politisk.

Under valgkampen i oktober gav et flertal af Folketingets partier kortvarig optimisme i cellen i Enner Mark Fængsel. Partierne ville have Samsam-sagen kulegravet af en kommission.

Men da regeringen blev sat sammen i december, var flertallet væk.

Det samme er Ahmed Samsams optimisme nu.

- Det gør mig mere og mere indebrændt. Det bygger et had inde i mig. Jeg mister hele tiden troen på, at der er noget menneskeligt i systemet.

Er det et had, vi skal være bange for som samfund?

- Overhovedet ikke. Jeg kan skelne mellem den gode og den dårlige. Alle skal ikke skæres over én kam. Men dem, der har autoriteten over for mig er umenneskelige og uempatiske.

Ahmed Samsam er iført gråt joggingtøj og sorte sneakers. Hans hår er pjusket og skægget langt, fordi han ikke orker selv at studse sig.

Han har lige fået fjernet en visdomstand, og om lørdagen ordner han vasketøj. Men ellers er dagene inden for murene meget ens, fortæller han.

Hvordan tror du, at offentligheden ser på Ahmed Samsam efter de her historier?

- Jeg er faktisk meget ligeglad med, hvordan jeg bliver set på. Min eneste kamp og min eneste grund til at stå frem i medierne er at blive frikendt fra den her sag her. Jeg vil bare passe mit eget liv, når jeg kommer ud, og jeg vil bare videre.

'Hvis jeg havde gjort det, havde jeg taget min straf'

DR har stillet en række spørgsmål om Ahmed Samsams ture til Syrien.

For eksempel, om han har gjort ting på slagmarken i Syrien, som ikke var aftalt med hans kontakter i PET og FE, og om han har fortalt alt om sine ture og den gruppe, han kæmpede for.

Kriminalforsorgen har nedlagt forbud mod at bringe svarene.

Flere gange under interivewet vender Ahmed Samsam dog tilbage til det samme. At han synes, efterretningstjenesterne har håndteret hans sag amatøragtigt, og at han føler sig udsat for et justitsmord.

Du var i en form for konflikt i det kriminelle miljø, da du rejste til Spanien. Du har domme bag dig. Havde du ikke siddet fængslet for noget andet, hvis ikke det her?

- Det ville ikke have gjort mig noget, hvis jeg sad for noget, jeg rent faktisk har gjort. Så ligger jeg, som jeg har redt og tager den straf. Jeg har aldrig været ræd for at tage min straf for noget, jeg har gjort.

- Jeg kan godt skelne mellem almindelig politiforretning og så en efterretningsforretning, som har med sikkerhedspolitik og terror at gøre.

DR har forelagt Ahmed Samsams udtalelser om den 62-årige til hans advokat, Jakob Lund Poulsen. Han har ingen kommentarer.

Heller ikke PET har ønsket at kommentere, om den 62-årige har været Ahmed Samsams kildefører.

Ahmed Samsam har stævnet PET og FE for at få dem til at vedkende sig, at han arbejdede for dem på sine ture til Syrien. Sagen kommer for retten til august.