Ai Weiwei kræver millionerstatning af dansk bilforhandler

Tre dommere i Retten i Glostrup skal vurdere, om den verdenskendte kunstners ophavsret blev krænket i reklame for ny bil.

Ai Weiwei skal forklare sig i Retten i Glostrup i næste uge. (Foto: FABRIZIO BENSCH)

Kunstneren Ai Weiwei er på vej til Danmark. Han har anlagt en retssag mod den danske importør af Volkswagen, og i den kommende uge vil han selv møde op og forklare dommerne i Glostrup om den krænkelse, som han mener sig udsat for.

Påstanden er, at Skandinavisk Motor Co. A/S blandt andet har krænket Ai Weiweis ophavsret. Kravet er betaling af to millioner kroner.

Selskabet placerede en ny Polo foran en markant kunstinstallation af Ai Weiwei i København i 2017. Derefter blev et foto, hvor installationen fylder meget, brugt i en kampagne for den nye bil.

Ai Weiwei havde forvandlet en bygning ved Kunsthal Charlottenborg i København. 3500 orange redningsveste var proppet ind i vinduerne. Vestene var opsamlet fra mennesker, der var kommet i land på den græske ø Lesbos.

I et opslag på Instagram i marts kommenterede den kinesiske kunstner bilreklamen. "Jeg blev ikke krediteret som kunstneren", skrev han.

Ai Weiweis installation bestod af mere end 3.500 redningsveste fra flygtninge, der er kommet i land på den græske ø Lesbos, og som er blev brugt til at tildække bygningens vinduer. (Foto: Linda Kastrup © Linda Kastrup)

Bildirektør: Tilfældighed

Over 200.000 mennesker modtog reklamematerialet, og de kunne blive forledt til at tro, at Ai Weiwei havde givet VW tilladelse til at bruge værket i reklamen, lød opsangen.

"De er ikke hævet over loven," skrev Ai Weiwei om Volkswagen.

I mere end et år forsøgte at han at nå en forhandlingsløsning med Skandinavisk Motor Co., men da han ikke fik sine krav opfyldt, besluttede han at gå til domstolene.

En chef i bilselskabet har afvist, at man bevidst snyltede på Ai Weiweis værk.

- Der må simpelthen være tale om en tilfældighed, har direktør Ulrik Drejsig ifølge Bureaubiz, der er et medie om markedsføring og reklame, sagt. Bilen på billedet blev kørt rundt i København og fotograferet ved "flotte locations", tilføjede han.

At sagen er speciel, ses af, at tre dommere i Retten i Glostrup skal tage stilling til striden. Normalt sidder der i en byret en enkelt dommer bag podiet.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter