Aids-forskning er gået i stå

Forskningen i udvikling af en vaccine mod aids er stort set gået i stå verden over - også i Danmark. Mange private virksomheder er tilbageholdene med at kaste sig ind i jagten på en vaccine, fordi risikoen for økonomiske tab er stor.

15-20 år efter at AIDS for alvor blev kendt, er der endnu ikkefundet en vaccine mod sygdommen. Og forskningen i udvikling af envaccine mod aids er stort set gået i stå verden over - også iDanmark.

Mange private virksomheder er tilbageholdene med at kaste sigind i jagten på en vaccine, fordi risikoen for økonomiske tab erstor.

Indsatsen er faldet i takt med, at man har opnået en stigendesucces med den medicinske behandling. Den såkaldtekombinationsbehandling har vist sig at kunne holde sygdommen iskak.

Men for det første er medicinen dyr - alt for dyr for de mangeHIV-smittede i u-landene. For det andet er medicinen formentlig enmidlertidig løsning, mener Peter Skinhøj, der er professor påRigshospitalet og formand for Aids-Fondet.

Især i USA har det vist sig, at medicinen kun virker på 50 pct.af de hiv-smittede.

- De private firmaer er mere optaget af at udvikle og sælge detyper medicin, som de ved giver et sikkert økonomisk afkast, sigeroverlæge John-Erik Stig Hansen til Politiken.

Videnskabeligt set er det uhyre kompliceret at finde enaids-vaccine. Men ifølge Peter Skinhøj, er det den enesterealistiske vej frem. Dels er kombi-præparatet for dyrt til atkunne bruges i de fattige lande,

Facebook
Twitter